Vaskovićeve najave se ostvaruju

Na području Banje Luke i Bosanske Gradiške u toku je velika policijska akcija, a među privedenim licima su i službenici u institucijama Bosne i Hercegovine.

Akciju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a do sada je slobode lišeno četvoro lica, pod sumnom da su u prethodnom periodu bili članovi organizovanih kriminalnih grupa koje su vršile više krivičnih djela.

Uhapšeni su M.L., R.R., S.R. i D.P. Sumnjiče se za organizovani kriminal, odnosno promet drogama, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, odavanje tajnih podataka i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

U toku su pretresi lokacija koje koriste osumnjičeni, a sama lica će nakon kriminalističke obrade biti sprovdena u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Sve navedene mjere i radnje se sprovode u okviru u okviru u okviru akcija “Transporter” i “Storidž”.

Kako se saznaje, uhapšen je Robert Radonjić, pripadnik OSA-e BiH i granični policajac iz Bosanske Gradiške zbog odavanja tajnih podataka. Pored njega uhapšen je i Miloš Lukajić, pripadnik Granične policije BiH.

Uhapšeni su još Davorin Popović i Srđan Rađević.

Oni se dovode u sumnju da su pripadnici grupe Bojana Cvijetića koji je u pritvoru skoro sedam mejseci.

OGLASILO SE TUŽILAŠTVO BIH

Policijski službenici MUP-a RS, na području Gradiške i Banja Luke, lišili su slobode više osumnjičenih.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji postupa u predmetima kodnog naziva “Transporter” i “Storage”, koordinira aktivnosti sa policijskim pripadnicima koji djeluju na terenu.

Akcija je usmjerena na četiri lica osumnjičena da su duži vremenski period, kao članovi organizovane kriminalne grupe vršila krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, kao i na lica koja su koristeći svoj službeni položaj pomagali ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka i zloupotrebom položaja ili ovlašćenja.

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala koje djeluju u BiH i zemljama regiona, a u okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja koja uključuje i pribavljanje komunikacija putem internet aplikacija. Među osumnjičenim licima ima i ovlaštenih službenih lica koja se sumnjiče za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR