test

Umjesto u zatvoru zbog ratnih zločina Šerif Patković sjedi u Gradskom vijeću Zenice

Gradsko vijeće Zenice danas je na sjednici vijeća izabralo i trećeg člana Gradske izborne komisije kojeg će predložiti Centralnoj izbornoj komisiji, iako je to bilo suprotno onome što je CIK tražio u pismu od Grada Zenice.

Gradsko vijeće Zenice danas je većinom glasova za zamjenskog kandidata iz reda Ostalih izabralo Sandu Alispahić te će njeno ime biti upućeno u dalju proceduru CIK-a suprotno onome što je Centralna izborna komisija tražila od Grada Zenice i Gradskog vijeća, a o čemu smo jutros pisali.

Opozicija smatra da su ovim potezom vijećnici Zeničke inicijative, SDP, NB i vijećnik iz nacionalnih manjina preuze koji čine ujedno i većinu, preuzeli ulogu Christiana Schmidta i nametnuli svoju odluku iznad zahtjeva Centralne izborne komisije BiH.

S tim u vezi, Stranka demokratske akcije Zenica danas je održala vanrednu konferenciju za medije na kojoj su se obratili vijećnici u sastavu Namir Škaljo, Šerif Patković, Emina Tufekčić i Zelda Dizdarević koji su kazali da niko od vijećnika nije dobio materijale za sjednicu te da većina Fuada Kasumovića preuzima nadležnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

“Kasumovićeva većina preuzima nadležnosti CIK-a i danas su sa 16 glasova ‘za’ usvojili prijedlog zamjenskog člana GIK-a. Nećete vjerovati, ali niko ne zna kako je ova kandidatkinja došla kao prijedlog zamjenskog člana GIK-a. Pitali smo da li im je njeno ime došlo u snu, da li je poslala molbu, jer se ranije nije prijavila na javni poziv za članove GIK-a ili je tako jer je uposlenica Gradske uprave?”, kazala je Tufekčić.

Dodala je da su pitali i ko je predlagač dnevnog reda te kako je njeno ime došlo kao prijedlog, ali da su građani bili uskraćeni za te informacije kao i da li ispunjava uvjete, ima li iskustva na izborima i da li je uopće iz reda Ostalih. Pojasnila je i da im je GIK Zenica prešutjela dopis Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

“Pitali smo Kenana Uzunovića da li je došao dopis iz CIK-a, rekao je da jest, a kasnije smo uskraćeni bili za taj dopis. Na 30. sjednici CIK-a je rečeno da isključivu nadležnost za imenovanje zamjesnkog člana ima CIK, pa se postavlja pitanje zašto i kako su Kasumovićevi poslužnici preuzeli nadležnosti CIK-a? Ko ih je ovlastio da predlažu zamjenskog člana CIK-a i zašto su skrivali dokumente od vijećnika Gradskog vijeća i ko je odgovoran za to? Javnost treba da zna da je CIK uputio dopis i tražila da im se dostave svi kandidati i kandidatkinje koji su se izjasnili kao Ostali, a dopis je sakriven. Zašto se skrivaju dopisi CIK-a? Jesu li ranije odlučili preuzeti nadležnost CIK-a dok Schmidt želi osigurati regularnost izbora u BiH?”, dodaje Tufekčić.

Naglasila je da će danas podnijeti krivičnu plrijavu protiv članova radnog predsjedništva zbog zloupotrebe položaja i preuzimanja nadležnosti CIK-a.

“Ovo je krivično djelo, kriminal, nezakonito. Imali smo priliku vidjeti mnoge nezakonitosti, ali preuzeti nadležnost CIK-a, to do danas u BiH nije viđeno. Vijećnici u Gradskom vijeću Zenice nisu imali odgovor niti na jedno pitanje, a zamjenik predsjedavajućeg nam je rekao da će nas o svemu informisati pisanim putem”, izjavila je vijećnica Tufekčić.

Naglasili su i da su vijećnici Almir Babajić i Ekrem Tuka prije nekoliko dana bili protiv ovog imena, dok su danas bili ‘za’.

“Jedino što je moguće i ispravno je da prijavimo ove neregularnosti Tužilaštvu, CIK-u i da se obratimo visokom predstavniku Christianu Schmidtu”, zaključila je Tufekčić.

Vijećnik SDA u Gradskom vijeću Zenice Šerif Patković je kazao da je Gradsko vijeće Zenica u ulozi gradonačelnika Kasumovića, a ne u službi građana i Bosne i Hercegovine.

“S ovim se pokazalo da svi pozitivni propisi u ovoj zemlji ne vrijede. Upozorio sam predsjedavajućeg da na sebe preuzima ovlasti i na kraju je pročitao odluku vijeća o imenovanju člana GIK-a. Mi možemo predložiti kandidata CIK-u u skladu sa procedurama, a oni su glasali po odluci o imenovanju. Vjerovatno će mu neko u pisanoj formi ukazati na pogrešku, ali samo ljudi u vijeću znaju koliki pritisak su osjetili da bi glasali suprotno. Ovo je najočitiji primjer onog dijela kada je u pitanju uticaj politike na političke procese i to od onih koji se kletu u moral i sebe proglašavaju moralnim vertikalama”, kazao je Patković.

Na današnjoj konferenciji su kazali da je GIK Zenica prije nekoliko godina dan prije izbora smijenila 30 članova biračkih odbora te da Kasumović biranjem članova GIK-a u potpunosti želi upravljati izbornim procesom na području Grada Zenica te da se nadaju da Kasumović neće ponoviti izbornu krađu iz 2018. godine.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR