Ublehaš se hvali sa manje od 7 km autoputa za više od 7 godina na čelu Vlade FBiH!

Rok za završetak 6,9 kilometara autoputa od Tarčina (južno od Sarajeva) do Bradine, uključujući i tunel Ivan, čije su obje cijevi probijene trebao je biti do kraja maja. Rok je odavno probijen, a sada je kao krajnji rok postavljen kraj augusta uz mogućnost da bude završeno i do 15. augusta.

Tu informaciju potvrdio nam je danas i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. On je kazao da je to krajnji rok do kojeg se izvođač radova obavezao da završi projekat te da spomenuta dionica autoputa bude u funkciji.

Dužina dionice od Tarčina do tunela Ivan je duga 4,9 kilometara. Radi se o trasi sa dosta visokim nasipima i armiranoj zemlji. Na toj trasi je i most Raštelica koji prelazi preko magistralne ceste M17 i rijeke Kalašnice. Most ima 13 raspona. U tom dijelu planirano je i odmorište.

Potom slijedi drugi most koji premoštava magistralnu cestu i širu dolinu te taj most ima 19 raspona.

Krajem 2021. godine probijene su obje cijevi tunela Ivan koji je dug 1.721 metar. Izgradnja tunela je koštala 57,6 miliona eura bez PDV-a.

Ukupna dužina dionice Tarčin – izlaz Ivan, odnosno do Bradine iznosi 6,9 kilometara, a vrijednost investicije je 250 miliona i 731 hiljada KM bez PDV-a. Na ovu dionicu se privremeno gradi spojna cesta a koja će osigurati komunikaciju između magistralne ceste M17 za pravac prema Konjicu i autoceste A1 Sarajevo–Mostar.

Nadležni su se obavezali da će od sredine augusta spomenuta dionica biti u funkciji tako da će se autoputem dolaziti do Bradine nadomak Konjica.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR