U EP HZHB uhljebljeni i lektori, a sve do jedan nepismen. Bravo.

Marinko Gilja, direktor Elektroprivrede HZHB poslao je apel Vladi FBiH u kojem traži pomoć oko opskrbe električnom energijom, no cijeli taj dopis obiluje gramatičkim i pravopisnim greškama. Pitanje je kako sve pobjeglo krugu bližih suradnika koji ili pišu ili provjeravaju direktorove dopise, a Bogu hvala, nije da mu ih fali.

Tako Elektroprivreda HZHB na prvoj stranici koristi nepoznati upitni oblik “da li je su”. Za pretpostaviti je da se ‘space’ slučajno zakačio i trebalo je pisati “da li jesu”, no to je i dalje daleko od pravilnog oblika koji bi zahtijevao standardni hrvatski jezik koji priliči instituciji naziva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Ukoliko Gilja odluči opet tražiti pomoć svojih stranačko-koalicijskih partnera iz Vlade FBiH, predlažemo da koristi upitni oblik ‘jesu li Vlada FBiH i Parlament BiH…”. Sve i da se zadrži na srpsko-hrvatskom koji je očito bliži HDZ-ovim jahačima javnih poduzeća, možemo i tu pomoći pa sugerirati upit koji počinje s ‘da li su’. Pitanje je koju bi negaciju direktor Gilja koristio od ‘da li je su’, najlogičnije tom jeziku koji bi bio nalik nekoj verziji crnogorskog glasio bi ‘da li ni je su”.

U ostatku dopisa nemoguće je ne primijetiti dvije negacije za koje se obaralo na popravni.

Direktor Gilja obraća se Vladi u nadi riječima “kako NEBISMO došli u situaciju da NEMOŽEMO nabaviti nedostajuću električnu energiju, pravovremeno Vam se OBRAČAMO i alarmiramo ovaj problem, jer vrlo lako može doći do ugrožavanja SIGIURNOSTI I STABILNSTI elektroenergetskog sistema u BiH, pa samim tim i redovite opskrbe kupaca u Federaciiji BiH.

Elektroprivreda HZHB, sudeći prema posljednjem dopisu koji su uputili vladi Federacije BiH nalazi se u ozbiljnim problemima kada je u pitanju isporuka električne energije krajnjim korisnicima.

Kako kažu u dopisu, JP ‘Elektroprivreda HZ Herceg Bosne’ d.d. Mostar je ušla u razdoblje kada je uredna opskrba naših potrošača polako postala upitna, kako potrošača iz kategorije univerzalne usluge tako i potrošača iz kategorije tržišne ponude.

Hercagovina.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR