Potrošačima struje od EP HZHB uskoro stiže “čestitka”. Struja skuplja 30%.

Elektroprivreda BiH odgovorila je Elektroprivredi HZHB da ne mogu udovoljiti njihovom zahtjevu o zabrani izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem, kako navode, obezbjeđenja potpunog snabdijevanja na području Federacije BiH.

“Obraćanje Elektroprivrede HZHB Vladi FBiH zbog nedostatka električne energije i upitnosti snabdijevanja kupaca, i prijedloga zabrane izvoza ovog energenta u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem, kako navode, obezbjeđenja potpunog snabdijevanja na području FBiH, pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio koncem prošle godine o ograničavanju povećanja cijene električne energije na 20 procenata za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja”, navodi se u saopćenju.

Dalje se navodi da, nažalost, upozorenja Elektroprivrede BiH prezentirana uoči odlučivanja Parlamenta FBiH da su realne posljedice ovakve odluke urušavanje elektroenergetskog sistema u Federaciji BiH i dovođenje obje elektroprivredne kompanije u izuzetno tešku situaciju, što potvrđuju konkretni problemi sa kojima je sada suočena Elektroprivreda HZHB, nisu prihvaćena.

“Svjesna rizika koji donosi odluka o ograničavanju cijena električne energije za tržišne kupce, Elektroprivreda BiH je blagovremeno poduzela sve neohodne mjere kako bi krizne situacije koje mogu ugroziti stabilnu proizvodnju i snabdijevanje kupaca bile izbjegnute.

Zahvaljujući poduzetima aktivnostima, Elektroprivreda BiH obezbjediće dovoljne količine električne energije za sve svoje kupce u predstojećem, posebno zimskom periodu, u kojem se zbog trenutne situacije na svjetskoj energetskoj sceni, može očekivati znatno povećanje potrošnje”, navodi se.

Nakon provedene analize mogućnosti Elektroprivrede BiH za isporuku energije sa snagom u bandu od 30 MWh/h za period 1. august – 30. septembar 2022. godine, utvrđeno je da se zahtjevu Elektroprivrede HZHB nažalost ne može udovoljiti zbog sljedećih razloga:

Elektroprivreda BiH je trenutno u periodu ograničene rezerve u proizvodnim kapacitetima sa jednim termoblokom snage 100 MW u rezervi. U ovakvim okolnostima, u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu, do uključenja u pogon bloka u rezervi i nadomještanja proizvodnje, Elektroprivreda BiH je primorana da nedostalu električnu energiju nabavlja na tržištu po ekstremno visokim cijenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima trenutno iznose 600 Eura po MWh.

Elektroprivreda BiH će u periodu august-septembar proizvodni proces provoditi u izuzetno složenom režimu zbog okončanja remonta pojedinih blokova i potrebe njihove stabilizacije u radu, te početka remonta drugih termopostrojenja.

Zbog visokih temperatura Elektroprivreda BiH provodi program proizvodnje sa pogonom termoblokova ispod maksimalne snage, kako bi operativana rezerva (snaga u rotaciji ) bila povećana.

U periodu august-septembar ograničenja po vodnim dozvolama hidroelektrana su veoma stroga. Otežavajuća okolnost je činjenice da je zbog loše hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.

“Uz sve navedeno, strateški cilj Elektrorpivrede BiH je konsolidacija uglja po svim asortimanima za obezbjeđenje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termopostrojenja i uredno i stabilno snabdijevanje kupaca u predstojećoj zimskoj sezoni”, zaključeno je.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR