test

Tuta je na današnji dan osnovao famoznu Kažnjeničku bojnu

Antiteroristička jedinica Širokobriješka kažnjenička bojna Hrvatskog vijeća obrane je naziv bojne Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Kažnjeničku bojnu osnovala su 15. lipnja 1991. četvorica hrvatskih emigranata: Mladen Naletilić Tuta, Ludvig Pavlović, Ivan Andabak i Ivan Tolić. Glavni stožer Kažnjeničke bojne nalazio se u Širokom Brijegu, zapovjednik je bio Tuta Naletilić, a jedinica je u početku imala stotinjak ljudi. Pripadnici Kažnjeničke bojne su se 1991. borili u Hrvatskoj protiv JNA i paravojnih srpskih snaga kao dobrovoljna jedinica da bi se početkom 1992. prebacili u BiH i ušli u sastav HVO-a. Jedinica je bila pod izravnim zapovjedništvom Glavnog stožera HVO-a.

U lipnju 1992. Kažnjenička bojna je sudjelovala u Operaciji Lipanjske zore gdje se istakla pri oslobađanju Mostara koje je trajalo od 11. do 26. lipnja 1992., kada je Kažnjenička bojna, potpomognuta topništvom i drugim jedinicama HVO-a, odgurnula Vojsku RS-a iz Mostara prema Nevesinju. U operaciji su oslobođeni i ostali krajevi dolina Neretve.[2][3] Na prijelazu iz 1992. i 1993. u vrijeme Bošnjačko-hrvatskog sukoba, Kažnjenička bojna sudjeluje i u borbama protiv Armije RBiH.

U vrijeme sukoba s muslimanima dolazi i do formiranja dvije jedinice unutar bojne, ATJ Benko Penavić i ATJ Vinko Škrobo. Ove dvije jedinice bile su sastavljene uglavnom od osoba koje su se nalazile u kaznenim evidencijama MUP-a. U travnju 1993. ove dvije jedinice sudjelovale su u pljačkanju imovine iz napuštenih kuća u Mostaru, a posjedovale su i privatne zatvorenike gdje su zatvorenici obavljali poslove u korist pripadnika jedinica ili za jedinice.

Pretpostavlja se kako su pripadnici ovih dviju jedinica izvršili 40 % kriminalnih djela u vrijeme sukoba s Bošnjacima. Osim osoba s kriminalnim dosjeom, ovu jedinice činili su i strani državljani, bivši pripadnici Hrvatske vojske, ali i maloljetnici.

Potkraj prosinca 1993. godine Kažnjenička bojna ušla je u sastav 2. gardijske brigade HVO-a. U siječnju 1994. angažirana je u borbama protiv Armije RBiH na uskopaljsko-ramskoj bojišnici.

O Kažnjeničkoj bojni su napisane dvije pjesme: “Čuvaj Tuta Mostar” i “Kažnjenička bojna Tutina”.

Ogranci Kažnjeničke bojne:

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Baja Kraljević Mostar

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Benko Penavić Mostar

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Boka Barbarić Široki Brijeg

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Goran Spajić Grude

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Marinko Marušić Inženjerija Herceg-Bosne

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Martin Bebek Čapljina

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Miljenko Bašić Posušje

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Široki Brijeg

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Stanko Zlomislić Rakitno

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Vinko Škrobo Mostar

-ATJ Širokobriješka Kažnjenička bojna HVO – Želja Bošnjak Ljubuški

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR