BiH privremeno zabranila izvoz ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Cilj ove odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini i sprječavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i gospodarstvo prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH i primjenjivat se 90 dana od dana stupanja na snagu, a to je osmog dana od dana donošenja.

Po isteku roka primjene, Vijeće ministara BiH ima mogućnost produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine ekonomskih odnosa BiH o učincima primjene, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njezinog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR