Trifunović: Zašto je Dodik išao u privatni posjet Izraelu – “Liberman Hrvatskoj htio prodati avione, Dodiku sredio da spornu vilu na Dedinju izda veleposlanstvu Izraela”

“Dok predsjednik Izraela gospodin Hercog prima predsjednika SAD Joea Bidena, ministar u Vladi Izraela prima osobu s ‘crne liste’. Još je gore ako se ispostavi da je netko podmetnuo predsjedniku Hercogu ‘selfi’ sa Dodikom. Tek će onda sve postati bizarnije. A, hoće”, tvrdi prof. dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Institut za međunarodnu i nacionalnu sigurnost Trifunović u izjavi za RTVBN.

“Član Predsjedništva BiH Miload Dodik bio je u privatnoj poseti Izraelu. Između ostalih, što je vrlo neuobičajeno, vidio se s Avigdorom Libermanom, ministrom financija Izraela. Član predsjedništva i ministar financija? Na sve to u tri sekunde i ‘selfi’ s Predsjednikom Izraela, pa se svima postavlja pitanje, čemu sve to?”, rekao je za BN Trifunović.

“Na službenim stranicama Ministarstva financija Izraela, ali i Vlade Izraela ni riječi o posjeti Dodika i sastancima s Libermanom”, ističe Trifunović i dodaje da je isto i na službenoj stranici Predsjednika Izraela Isaka Hercoga.

“Zanimljivo je spomenuti da je Dodik posjetio grob Arijala Livnea, dugogodišnjeg predstavnika Republike Srpske u Izraelu od koga se službeno MFA Izraela ogradilo i dalo službenu izjavu da takvo predstavništvo ne postoji. Dodik je zbog ovog incidenta optuživao jednog od najbližih suradnika Avigdora Libermana”, kazao je Trifunović.

On dalje podsjeća da je Liberman svojevremeno sredio Dodiku da svoju spornu vilu na Dedinju izda veleposlanstvu Izraela.

“Liberman je Republici Hrvatskoj kao ministar obrane htio prodati F 16 Barak avione, ali je Amerika to spriječila. Interesantno. Još je interesantnije što su najbliži suradnici Libermana organizirali posjetu Dodika Izraelu od gradonačelnika Modina, Jad Vašemu, Patrijaršiji itd”, kaže Trifunović.

Prema njegovim riječima, “s obzirom da je Dodik na listi američkih sankcija, bit će još zanimljivije kako će se SAD postaviti nakon ove posjete Dodika i prema Libermanu i prema njegovim suradnicima jer, kako stvari, stoje predsjednica RS-a Željka Cvijanović koja je u potrazi za američkim lobistima, neće imati puno uspjeha, izuzev što će joj tražiti puno novca za nemoguću misiju”.

“Nekad miljenik Madeleine Albright sada favorit Moskve, Dodik i njegova svita razumiju da se situacija komplicira i da dolazi vrijeme ozbiljnih promjena ali i politickih rezova. Lberman i njegova ekipa su zaboravili da je Milorad Dodik na “crnoj listi” SAD zbog destabilizacije i korupcije. Hoće li ovim svojim potezom ugroziti odnose ove dvije zemlje ostaje za vidjeti. Dok predsjednik Izraela gospodin Hercog prima predsjednika SAD Joea Bidena, ministar u Vladi Izraela prima osobu s “crne liste. Još je gore ako se ispostavi da je netko podmetnuo predsjedniku Hercogu ‘selfi’ s Dodikom. Tek će onda sve postati bizarnije. A, hoće”, tvrdi Trifunović za BN.

Nakon Čovića, u Izrealu i Dodik

Inače, nakon što je Izrael nedavno posjetio predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Doma naroda BiH Dragan Čović, u toj temlji u trodnevnom posjetu boravi i Milorad Dodik koji je, već je održao nekoliko sastanaka.

Dodik je posjetio i Zid plača u Jeruzalemu te se susreo sa Sulijem, glavnim rabinom Zapadnog zida.

Alternativna TV javlja kako je Dodik, na pitanje što je napisao na papiriću kojeg je stavio između kamenih blokova Zida plača, odgovorio da je “poželio zdravlje i sreću za svoju obitelj i drage ljude, a druga želja je da Republika Srpska bude neovisna”.

Mediji iz RS-a izvješćuju da kako je Dodik razgovarao sa izraelskim premijerom i predsjednikom, ali o tome nema nikakvih službenih detalja od izraelske strane, izuzev rukovanja s izraelskim predsjednikom.

RTRS je izvijestila kako se Dodik sastao i s Anatolijem Viktorovim, ruskim veleposlanikom u Izraelu.

Kako izvješćuje RTRS, tijekom sastanka je “istaknuto kako je Viktorov upoznat sa situacijom u BiH i stalnim udarima na Republiku Srpsku, ali i na Rusiju kao jednog od garanta Daytonskog mirovnog sporazuma”.

“Prijateljstvo i suradnja Rusije i Srpske je dobra i može biti još bolja. Trudimo se u svakom mjestu, pa tako i ovdje u Јeruzalemu, u Ruskom domu, pokazatinašu vrstu suradnje, privrženost i poštovanje prema moćnoj ruskoj povijesti, ruskom narodu i ruskoj državi”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Republikainfo.com

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR