Čamdžić: Novaliću, Federacija gori! Gdje su letjelice? Smiješ li ljudima kojima imanja gore na oči?

Povodom požara koji već duže vrijeme bukte u raznim mjestima Bosne i Hercegovine oglasio se Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

On poziva premijera Federacije BiH na odgovornost i pita zašto nije realizovana nabavka protivpožarnih letjelica koju je Vlada FBiH obećala prošle godine.

„Umjesto što preko društvenih mreža poručuje opoziciji da Federaciju ima ko da vodi, Fadil Novalić bi to trebao pokazati tamo gdje gori – na Blidinju, na Boračkom, na požarištima širom Hercegovine. Požari su prepušteni preopterećenim vatrogascima, tri helikoptera Oružanih snaga BiH i dobroj volji Republike Hrvatske. Na svom službenom Facebook profilu oglasio se sinoć, da kritikuje opoziciju, i prije toga 15. jula, kao kontrolor radova na Terminalu B sarajevskog aerodroma.

O požarima šuti. Kao što mu šuti i Vlada na svojoj stranici. Kako i ne bi kad su prošle godine obećali dva air traktora i dva helikoptera za gašenje požara i obećanje nisu ispunili. U budžetu za 2022. smo uvrstili sredstva za nabavku letjelica. Radi se o 30 miliona KM. Međutim, Federalna uprava civilne zaštite u 2022. godini nema letjelice u usvojenom i objavljenom planu nabavki. U junu, kad su radili izmjenu tog plana, opet su propustili da ih uvrste.

Novaliću, šta je s letjelicama? Znamo da ti pod foteljom gori i da neartikulisanim napadima pokušavaš ugasiti tu vatru, ali to je metaforički. Federaciji se to dešava stvarno. Daj javnosti odgovore, zašto nisi ispunio obećanje. Smiješ li na oči ljudima kojima prijeti opasnost da im izgore kuće i imanja, kojima turisti otkazuju posjete zbog blizine požara? Smiješ li njima reći da Federaciju ima ko da vodi? Ili bi ipak sabrao snage i priznao: Od oktobra će tek imati ko da vas vodi“, navodi se u reakciji zastupnika Čamdžića.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR