Svjetsko prvenstvo u Kataru je sramota Zapada

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru ostat će zapamćeno kao skandal i prije nego što je započelo. Kontroverze koje prate ovaj sportsko-komercijalni događaj samo rastu u danima pred početak prvenstva, koje počinje sutra utakmicom Katara i Ekvadora, a završava 18. prosinca.

Zapravo i sami datumi održavanja ovog SP-a u nogometu podsjećaju da je riječ o izuzetku, s obzirom na to da se SP inače održava ljeti. Kako bi se izbjegle najveće vrućine u Kataru, Svjetsko nogometno prvenstvo prvi je put odgođeno za zimu.

AZOP savjetuje Hrvatima da u Kataru koriste burner phone

U međuvremenu je to jedan od najmanjih problema koji se vežu uz ovo svjetsko nogometno natjecanje. Dovoljno je pogledati priopćenje koje je neki dan izdala Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) te njihove savjete nogometnih navijačima koji namjeravaju putovati u Katar na susrete hrvatske reprezentacije.

“Prilikom dolaska u Katar navijači moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije – službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo Hayya i aplikaciju za praćenje covida Ehteraz.

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da navedene aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. burner phoneom koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke, a navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku”, kažu iz AZOP-a.

“Isto tako, potrebno je skrenuti pažnju da fotografije, videozapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima”, savjetuju navijače iz AZOP-a.

SP se održava u apsolutnoj monarhiji u kojoj vlada šerijatski zakon

Dakle, došli smo do toga da državna agencija Republike Hrvatske savjetuje građane RH koji žele ići na Svjetsko prvenstvo u nogometu da koriste burner mobitele i da brišu svaki sadržaj koji bi ih – mogao odvesti u zatvor.

Naime, SP se održava u Kataru, apsolutnoj monarhiji kojom vlada emir Tamim bin Hamad Al Thani i u kojoj su na snazi šerijatski zakoni. Mali, ali naftom bogati Katar SP želi iskoristiti da se njegov emir svijetu pohvali svojim bogatstvom, čiju je moć dokazao i samom činjenicom da je Katar dobio priliku organizirati SP. O tome nešto više malo kasnije.

U svakom slučaju, u Kataru je npr. zabranjena konzumacija alkohola, kao i predbračni seks, a homoseksualnost se kažnjava, tako da su mnoga ponašanja koja su legalna i posve uobičajena u zapadnim liberalnim demokracijama, pa i drugdje, u Kataru ne samo kontroverzna već i ilegalna. Drugim riječima, ono što prosječni Hrvat ima na mobitelu, a u Hrvatskoj je legalno, u Kataru bi moglo rezultirati odlaskom iza rešetaka.

Zapravo je cijeli SP u Kataru šamar zapadnim, pa i univerzalnim vrijednostima te bi trebao dovesti do ozbiljne rasprave o tome treba li nam ovakva FIFA i ovakvo Svjetsko prvenstvo u nogometu.

“SP je izgrađen na modernom ropstvu”

Londonski Guardian je ekstenzivno pratio pripreme za SP u Kataru te je zaključio da je od dodjele Svjetskog prvenstva 2010. do 2021. umrlo više od 6500 gastarbajtera koji su radili na izgradnji sportskih objekata za SP. Američki mediji pišu da je SP “izgrađen na modernom ropstvu”.

Radnici iz Nepala, Indije, Pakistana, Bangladeša i drugih azijskih zemalja bili su tijekom izgradnje stadiona često tretirani kao robovi, a najmanje 200 ih je umrlo od vrućine. Prema studiji iz 2019. u časopisu Cardiology, čak se 200 od 571 kardiovaskularne smrti nepalskih radnika od 2009. do 2017. moglo spriječiti uz učinkovite mjere zaštite od topline.

Amnesty International pak smatra da je oko 100 tisuća radnika eksploatirano u izgradnji infrastrukture za SP. Inače, od 14 do 18 sati traje dnevno radno vrijeme mnogih radnika migranata u Kataru, posebno u kućanstvu i sektoru sigurnosti, navodi Amnesty International.

Zapravo je primjera nehumanog odnosa prema radnicima u Kataru već toliko da nitko baš i ne dovodi u pitanje priču o ropskom radu u temeljima SP-a niti posebno vjeruje u službena poricanja Katara, koji kaže da je poginulo samo (?!) 50 radnika.

Bez obzira na određene propuste i probleme, za prijašnja nogometna prvenstva, primjerice u Južnoafričkoj Republici i Rusiji, barem znamo da nisu bila utemeljena na ropskom radu. Za Katar to nitko ne može garantirati.

FIFA umanjuje probleme radnika

FIFA je također umanjivala probleme prava radnika u kontekstu Svjetskog prvenstva. Primjerice, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je u nekoliko navrata pokušao značajno smanjiti broj mrtvih na gradilištima u Kataru. Prema njemu, samo tri smrtna slučaja su izravno povezana s izgradnjom sportskih objekata i prateće infrastrukture.

I sam Katar osjeća se nepravedno pribijenim na stup srama te se hvali time što je nedavno uvedena minimalna plaća za strane radnike u iznosu od 230 eura mjesečno te da su sada poboljšani sigurnosni standardi i mehanizmi pritužbi za gostujuće radnike.

To je sve tako sada u studenom 2022., no izgradnja stadiona je počela godinama prije. Lako je sada dati nekome mizerni minimalac od 230 eura mjesečno da ti gradi stadion kada ti više ne treba za izgradnju stadiona. Također, ako je sada minimalac za strane radnike u kataru 230 eura mjesečno, koliko su građevinski radnici iz Nepala ili Bangladeša bili plaćeni prije toga?

Sportwashing – pozitivna vanjska reprezentacija problematičnog režima

Njemački politolog i stručnjak za zemlje Zaljeva Sebastian Sons priznaje da Katar ulaže sve napore da se poboljša. Međutim, nedostaju učinkovite kontrole koje bi osigurale usklađenost s novim odredbama. Strukturno iskorištavanje radnika ostaje “veliki problem”, rekao je Sons njemačkim medijima.

SP u Kataru je jedan veliki slučaj sportwashinga, tj. pokušaja pozitivne eksterne reprezentacije vladajućeg (nedemokratskog) režima uz pomoć velikog događaja kao što je Svjetsko nogometno prvenstvo.

Čini se da to više ne pali, kao što su pokazale Ljetne olimpijske igre u Pekingu 2022., kao i prošli SP u nogometu u Rusiji. Katar bi mogao biti čavao u kovčegu ideje da će organiziranje svjetskih sportskih događaja učiniti simpatičnijim suvremene nedemokratske režime.

Je li Katar potplatio FIFA-u da bi dobio nogometno prvenstvo?

Uz optužbe za ropstvo, za ovim SP-om se vuku i korupcijske sumnje. Dovoljno je pogledati svježe objavljeni Netflixov dokumentarac FIFA Uncovered.

Član katarske kandidature za Svjetsko prvenstvo senzacionalno je ustvrdio da je trojici afričkih dužnosnika ponuđen novac da podrže arapsku naciju u njezinoj kandidaturi za turnir. Tvrdi se da im je ponuđeno nekoliko milijuna dolara u zamjenu za njihov glas.

Glasnogovornica katarske kandidature Phaedra Almajid, zadužena za međunarodni tisak, iznijela je te optužbe u FIFA Uncovered. Podsjetimo, Katar je dobio domaćinstvo turnira nakon glasovanja FIFA-e, u kojem je završio ispred Australije, Japana, Južne Koreje i SAD-a.

Glasnogovornica Almajid tvrdi da je Hassan Al Thawadi, voditelj katarske kandidature, ponudio novac čelnicima FIFA-e iz Kameruna, Obale Bjelokosti i Nigerije kako bi osigurao njihov glas. Al Thawadi je sada glavni tajnik Vrhovnog odbora zaduženog za Svjetsko prvenstvo 2022.

Šef FIFA-e sada živi u Kataru

To je samo najnoviji primjer razotkrivanja korupcije koja se vezuje uz FIFA-u. Činjenica da šef FIFA-e Gianni Infantino sada i živi u Kataru ne čini stvari boljom.

FIFA je obećala borbu protiv korupcije. Također, o dodjeli SP-a bi ubuduće zajednički trebali odlučivati ​​svi nacionalni savezi FIFA-e, a ne više uski krug muškaraca od 25 nogometnih dužnosnika u Izvršnom odboru FIFA-e. Za SP u Kataru to očito dolazi prekasno.

Sve glasniji su oni koji smatraju da bi FIFA-u jednostavno trebalo ukinuti. Neki fanovi smatraju da bi velika sportska natjecanja ubuduće trebale organizirati neke druge organizacije. No, zasad o SP-u u nogometu odlučuje FIFA, koja će samo od televizijskih prava na utakmice zaraditi milijarde.

Homoseksualnost se u Kataru kažnjava

Možda ništa tako dobro ne ilustrira problematičnost Katara i licemjerje Zapada kao tema homoseksualnosti. Ona je u Kataru ilegalna, što je bilo poznato i kada je ovoj bogatoj arapskoj državi dodijeljena organizacija SP-a. Nijedna reprezentacija se nije odlučila zbog toga bojkotirati SP, što bi bilo konzekventno, ali su neke odlučile da će im kapetani nositi trake duginih boja u znak (paradne) podrške LGBT pravima.

S trakom duginih boja na ruci na teren će istrčati kapetani Engleske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Švicarske, Walesa i Danske. Hrvatska nije među njima.

“Katar jamči sigurnost homoseksualcima, kako nogometašima tako i navijačima, koji se boje dolaska u tu zemlju tijekom Svjetskog prvenstva 2022. godine”, rekao je izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater za CNN.

“Gejevi će dolaziti u Katar kao navijači i mogu činiti sve što bi radila i druga ljudska bića. Samo kažem da je Katar konzervativan u pogledu javnog iskazivanja nježnosti”, rekao je Al Khater. Katar je prema studiji iz 2019. proglašen drugim najopasnijim odredištem na svijetu za ljude alternativnih oblika seksualnosti, ali Al Khater tvrdi da je takva percepcija nepoštena.

FIFA dolijeva ulje na vatru

U svakom slučaju, SP u Kataru kreće uz velike nedoumice. FIFA na tu vatru dolijeva ulje. Najnoviji primjer toga je bizarni istup Gannija Infantina u kojemu je žestoko branio Katar.

“Čuli smo puno, puno lekcija od nekih Europljana i zapadnog svijeta. Mislim da bismo se za ono što smo mi Europljani radili zadnjih 3000 godina trebali ispričavati narednih 3000 godina. Tek tad bismo mogli početi dijeliti moralne lekcije ljudima”, rekao je Infantino.

“Danas se osjećam Kataraninom. Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam kao Afrikanac. Danas se osjećam kao gej. Danas se osjećam kao invalid. Danas se osjećam kao radnik migrant. A nisam ni Kataranin, ni Arapin, ni Afrikanac, ni homoseksualac ni invalid. Osjećam se tako jer znam što znači biti diskriminiran, biti maltretiran kao stranac u drugoj zemlji”, dodao je Infantino.

Katar je skup za obične navijače

Ova presica Infantina dolazi dan nakon što su Katarani zabranili prodaju alkohola na stadionima i zbog toga se našli na udaru javnosti i ljutitih navijača. O visokim cijenama u Kataru da ne govorimo.

“Katarski organizatori su potvrdili da su ovdje svi dobrodošli. Ako jedna osoba tvrdi drugačije, to nije mišljenje zemlje i organizatora. Izvještavanje medija i kritike su dvostruki standardi… A ovo dijeljenje lekcija je licemjerje”, poručio je Infantino.

Bilo kako bilo, nema sumnje da će SP u Kataru pratiti razne kontroverze. FIFA će se teško izvući iz kaše koju si je sama skuhala.

Index.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR