Svetlana Cenić o Bakirovom ‘humanom’ potezu: Kakva je to donacija ako uzmeš od poreskih obveznika i onda budeš dobrotvor

Na istoj sjednici na kojoj nije bilo većine za ukidanje akciza na gorivo, poslanici vladajuće većine SDA – SNSD – HDZ – DF su bez mnogo razlike u mišljenjima usvojili budžet kojim je predviđeno povećanje plata političarima

Cinično i u predizborne svrhe, jer kakva je to donacija ako uzmeš od poreskih obveznika i onda budeš dobrotvor, kazala je za portal “Avaza” doktorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić, komentirajući izjavu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića da će iznos za koji će, nakon jučerašnjeg glasanja, biti uvećana njegova primanja, usmjeriti humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba.

Većina jednoglasna

Podsjetimo, na istoj sjednici na kojoj nije bilo većine za ukidanje akciza na gorivo i barem djelimično ublažavanje udara na standard građana, poslanici vladajuće većine SDA – SNSD – HDZ – DF su bez mnogo razlike u mišljenjima usvojili budžet kojim je predviđeno povećanje plata političarima – poslanicima i ministrima za 500 KM. Istovremeno, plate pripadnika OS BiH i Granične policije bit će veće samo za 70 – 80 KM.

Najviše imaju, a najmanje rade

– Imali su dovoljno vremena da zakonski riješe pitanje plata. Ovako najviša povećanja idu onome ko najviše ima i najmanje radi, a najmanje onome ko je svaki dan na radnom mestu i inače dobija najmanje. Usvajaju budžet kao da zidaju Skadar na Bojani, pa sad kao nije bilo vremena da se u dva poteza napravi pravednija raspodela?!

Svaki građanin ove države želi da vidi da sistem zaštite najugroženijih funkcioniše, zdravstvo, obrazovanje da funkcioniše … a ne sada oni dobre duše, pa će dati u humanitarne svrhe! Koje dobre duše kad empatije nije bilo nikad i kad svaki dan pokazuju da ih ne interesuju muke građana – ističe Cenić za portal “Avaz”.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR