Svetlana Cenić: Nastavit će se. Bit će lista još veća, to je sigurno

Nastavit će se. Bit će lista još veća, to je sigurno. Nisu još sve ni članice Evropske unije rekle svoju posljednju riječ. To tek ide. Ovo je opomena, pa kada nastave po starom, onda ide sljedeća tura i sve tako.

Ovako je politička analitičarka Svetlana Cenić za portal “Avaza” prokomentirala listu sankcija koje je američki State Department proširio i još dva bh. političara – ministra zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska Alena Šeranića (SNSD) i predsjednika entiteta Federacija BiH Marinka Čavaru (HDZ BiH) zbog destabilizirajućih aktivnosti.

U razgovoru se osvrnula na obrazloženje Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

Mi čačkamo i čačkamo

-Sankcije Šeraniću su uvedene zbog Agencije za lijekove, to je klasično kršenje svih ostalih zakona, dogovora i sporazuma. To je šteta za građane RS. Znate li šta znači kada neki lijek dobija dozvolu za određeno tržište. To su vrlo osjetljiva pitanja. I mala RS hoće agenciju za lijekove. Bio je tokom pandemije u pitanju kiseonik, to svi znamo. Međutim isto tako to bi donijelo direktnu štetu RS jer su farmaceutske kuće, naravno, najavile odlazak iz RS jer je nemoguće poslovati u takvim uvjetima – rekla je Cenić.

Što se tiče Čavare, kaže ona, zna se da je to zbog blokade Ustavnog suda.

-Druga stvar što je to i opomena njihovim šefovima da svaki momenat mogu dalje biti proširene sankcije. Pa neka vide šta će i kako će. Očigledno nije bilo drugog rješenja. Ja sam inače protiv sankcija, mislim da treba postojati zakon države, suverenost, da se mi pitamo. Međutim, to je pravo SAD da uvedu sankcije kome oni hoće. Tu ne može niko od nas da se petlja. S druge strane, namjestimo se takvim sankcijama. Mi čačkamo i čačkamo – istaknula je Cenić.

Šta kaže Dejtonski mirovni sporazum

Dodala je da će svako štiti svoj interes. Između ostalog, i američke farmaceutske kuće isporučuju lijekove u BiH i to je direktni udar i za njih.

-Vidite, gospodin Šeranić o sebi govori u trećem licu i malo mi je to čudno. Svako preuzima ličnu odgovornost i ne može on odmaći se od Alena Šeranića odnosno samog sebe pa da priča u trećem licu. Onda tu treba psihologija da da svoj odgovor. Niko mu ne spori zalaganje i trud u pandemiji, to se mora priznati čovjek je radio svoj posao. Međutim, Agencija za lijekove BiH je napravljena sporazumom oba entiteta. Podsjećam, sve ono u Dejtonskom mirovnom sporazumu oko čega se dogovore entiteti i dobije državnu nadležnost, nema više oko toga igre. Jer Dejtonski sporazum upravo to predviđa – da se sporazumom entiteta mogu nadležnosti dati državi. Vraćanje toga je kršenje Dejtona i sporazuma koji su sami potpisali – podsjetila je.

Drugo, navodi ona, to je narušavanje tržišta BiH.

HDZ BiH da objasni…

-Ko će vam ovdje doći da posluje i isporučuje lijekove. A mi sad govorimo i o bolnicama i pacijentama i svemu živom. Što se tiče saopćenja HDZ-a i optuživanja da je to neki bošnjački lobi… Pa eto, samo treba da odgovore zašto Ustavni sud ne može da funcionira. A najviša funkcija tu je zapravo gospodina Čavare. Neka objasne. A mi ovdje uvijek upiremo prstom i slušamo kako se upire prstom u nekog drugog, „to je neka zavjera“, „ovi su lobirali“… Ja nešto ne znam, znate – SAD. Nalazi se i Dodik, Špirić, ATV i tako dalje na crnoj listi. A silne pare ljudi dadoše da lobiraju svoje interese. I gle čuda, SAD donesu sankcije. I tu bi trebalo da se kaže: „Pa čekajte, kako to da ovo lobiranje ne poluči rezultate a sada odjednom se desi da Bošnjaci lobiraju u SAD pa su rezultati takvi.“ Pa onda su lobirali da se kazni i Asim Sarajlić – poručila je Cenić.

Na kraju je rekla da vlast u BiH traži da vaspitavate dijete da se ne zamjera vlastima.

-Znate ono naše: „Šut s rogatima ne može.“ A kada dođe do velikih sila i čega sve ne, onda valjda misle da šut s rogatima može. Beskrajna poslušnost njima, oni će da rade šta hoće, a kada dođe neko jači i njim udari čvoku onda je kriv ovaj ili onaj, onda je to zavjera protiv naroda. Onda je to zavjera protiv sva tri naroda jer ja ne znam kako da drugačije da tumačim. A mi pravnu državu nemamo. Gle čuda – zaključila je Cenić.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR