SVE ZA OMILJENE HDZ-SNSD TAJKUNE: Milionski poslovi firmama Ševe i Milašinovića

Sada je i zvanično, – konzorciji na čijem čelu su firme Milana Ševe i Aleksandra Milašinovića narednih godina će imati monopol nad administrativnim poslovima iz oblasti homologacije i certificiranja. Ovakva odluka Ministarstva komunikacija i prometa BiH dovodi u pitanje opstanak većeg broja radnih mjesta za inženjere uposlene u firmama koje nisu u sastavu ova dva konzorcija. Time je potvrđeno i pisanje Žurnala.

Konzorciji, čiji su nosioci Automotive center- centar za vozila d.o.o. Sarajeva i EIB Internationale a.d. Banja Luka u ponedjeljak su iz Ministarstva dobili obavještenje o raskidu ugovora, saznaje Žurnal. Oni su poslove homologacije i certificiranja obavljali posljednjih mjeseci po rješenju Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH koje Sud BiH pobija presudom u upravnom sporu po tužbi Ševe i ostali.

Tako smo se vratili na prvobitni izbor Ministarstva: poslove homologacije obavljat će Konzorcij čiji je nosilac Centar motor iz Širokog Brijega, vlasništvo Milana Ševe, a certificiranja Konzorcij na čijem čelu je Centar za automobilsko inženjerstvo, vlasništvo Aleksandra Milašinovića. Porodicu Ševo već godinama povezuju sa HDZ BiH, a Milašinovića sa SNSD-om.

S njima je još i Sirius 2010. kojem su se kao i Milašinovićevom Centru dodjeljivali poslovi zajedno sa Prointerom, firmom koja se povezuje sa Igorom Dodikom, ali i Centar za cestovni promet gdje je direktor Mirzo Selimić. Ista osoba je i direktor Centra za poslovne studije Kiseljak, koji je također u vlasništvu porodice Ševo.

„Sve ovo je bila samo predstava da se ostalim firmama, koje nisu u sastavu ova dva Konzorcija, nakratko zamažu oči. Određenim osobama u Ministarstvu u interesu je da ovi poslovi ostanu u rukama samo ovog jednog Konzorcija“, kažu izvori Žurnala dobro upućeni u ovu problematiku.

Naši izvori ukazuju nam i na kontradiktornost samog Žalbenog vijeća: prvo su 27. jula 2021. donijeli rješenje kojim su žalbe Konzorcija čiji su nosioci Automotive center-centar za vozila i EIB Internationale ocijenili kao osnovane, te su svim ponuđačima koji su ispunjavali uslove dozvolili da kao ravnopravna administrativna tijela obavljaju poslove homologacije i certificiranja, da bi rješenjem od 8. jula ove godine postupajući po presudi Suda BiH i žalbe ova dva Konzorcija odbili kao neutemeljene.

Za razliku od prvog rješenja u kojem su ocijenili da je “prvostepeni organ nepravilno primijenio materijalno pravo” u svom rješenju od 8. jula, pak, navode da su zaključili da je „prvostupanjsko tijelo pravilno provelo postupak, utvrdilo činjenično stanje i primijenilo materijalno pravo“.

Dio rješenje Žalbenog vijeća od 27. jula 2021. godine

Podsjetimo i na određene nelogičnosti oko bodovanja, a na šta od početka upozoravaju iz drugih Konzorcija žaleći se na odsustvo razrađenog sistema kriterija za bodovanje. Tako je nejasno kako je Konzorcija čiji je nosilac Centar za automobilsko inženjerstvo za samo jedan primjerak literature ocijenjen sa 14 bodova, dok je pet primjeraka literature Konzorcija čiji je nosilac EIB International dobio samo bod više.

Nelogičnosti prilikom bodovanja stručne literature u odluci Ministarstva od marta prošle godine

Isti Konzorcij, Centar za automobilsko inženjerstvo, za kriterij “zaposleni kadar” dobio je 10 bodova na temelju činjenice da imaju ukupno 20 zaposlenih, a ustvari je komisija Ministarstva pogrešno sabrala broj uposlenih – ima ih 19.

Navedeno ukazuje na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje koje je posljedica kršenja načela materijalne istine“, stoji u žalbi EIB International, Automotive center-centar iz Sarajeva i drugih firmi iz njihovog Konzorcija koji su za 15 kvalificiranih radnika dobili 8 bodova.

U žalbi je izražena sumnja i u zakonitost same konkursne procedure, napominjući da o vrednovanju ponuda nisu odlučivali samo članovi komisije nego i osobe koje je imenovao ministar Vojin Mitrović za pružanje stručne pomoći:„Ako je članovima komisije bila potrebna navodna stručna pomoć to ukazuje na zaključak da nisu bili kvalificirani za vrednovanje ponuda nego su odluku donosile stručne osobe koje nisu bile članovi komisije“.

Naši izvori smatraju da je „jedino pravedno rješenje u ovakvoj situaciji jeste da se čitava konkursna procedura poništi i da se raspiše novi javi konkurs“.

Iz Ministarstva su nam odgovorili da oni moraju postupati u skladu sa presudom Suda BiH, odnosno rješenjem Žalbenog vijeća.

Zurnal.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR