Javio se i potomak pripadnika zloglasne SS jedinice. Bravo Prva čakijo SDA

Zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić (SDA) poručio je predsjedniku Hrvatske Andreju Plenkoviću da je njegova posjeta Stocu idealna prilika da se upozna za položajem Bošnjaka uovoj hercegovačkoj općini.

“Dobra je to prilika da vidite kako žive Bošnjaci tamo gdje HDZ ima potpunu vlast. Provjerite koliko ih je zaposleno u općini, policiji i drugim organima javne vlasti”, rekao je Zahiragić.

Savjetovao je Plenkovića da pročita Ustavm zakone i statut tih općina.

“Vidjet ćete tamo da je zakonska obaveza to da predsjedavajući općinskog vijeća mora biti iz reda drugog naroda od gradonačelnika – koji su Hrvati”, rekao je Zahriagić.

Dodao je da su Bošnjaci uprkos ratnim zločinima opstali u takvim općinama, te da su se vratili na svoja stoljetnja ognjišta i da predstavljaju politički narod.
“Imaju izabrane predstavnike u vijeću. Ti predstavnici, radi politike Vaše kćerke stranke HDZ BIH, nisu izabrani za predsjedavajuće vijeća – nego su ta mjesta ostala upražnjena, a vijećima rukovode dopredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda. Kako to nazvati? Nikako nego pravim imenom, kršenjem propisa i vladavine prava, šovinizmom, pa ako hoćete i fašizmom”, smatra Zahiragić.

Naglasio je da je Hrvatska učesnik agresije na Bosnu i Hercegovinu i kao takva potpisnica Dejtonskom sporazuma.

“Vaša današnja posjeta susjednoj državi, koja je zapravo posjeta samo jednom dijelu jednog naroda, a mimoilaženje zvaničnih institucija i glavnog grada, kao i vaša kontinuirana politika, dokaz su kako se Federacija Bosne i Hercegovine, najavljenom pravnom egzibicijom Schmidta, jednostavno ne smije predati u ruke tim retrogradnim politikama. Zašto? Jer te politike, nažalost, svoje odluke donose u Zagrebu”, rekao je Zahiragić.

Na kraju je Zahiragić pozvao građane da se večeras okupe na protestima ispred OHR-a.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR