Srbi preko Poljske prodavali granate Ukrajini kako bi “tukli” braću Ruse!

Ukrajinska vojska u borbi s ruskim snagama koristi minobacačke granate koje su proizvedene u srpskoj tvornici oružja, Valjevskom Krušiku 2018. godine, objavio je tjednik NIN pozivajući se na identifikaciju granata viđenih na snimku objavljenom na zvaničnom YouTube kanalu ukrajinskog Ministarstva obrane.

“Iako je prije dvije godine predsjednik Vučić tvrdio da su posljednje granate iz Krušika, preko poljske firme, završile u Ukrajini još 2016, postoje dokazi da je dvije godine kasnije iz Valjevske tvornice otišla još jedna isporuka. Ukupno je Ukrajini isporučeno najmanje 53.500 granata, a postoje indicije da je i u ovoj trgovini Krušik ostao kraćih rukava”, navodi NIN.

List podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 2019. godine, komentirajući vijest da su minobacačke granate kalibra 60 milimetara iz Krušika prodavane Ukrajini 2016, izjavio da je u pitanju bila samo jedna isporuka. Prema analizi NIN-a, od 2016. godine je u Ukrajinu, iz tvornice oružja “Krušik”, isporučeno je 23.500 granata.

“Sve je obavljeno u skladu sa zakonom, ali su i pored toga sigurnosne službe obavijestile ruske kolege o mogućem reeksportu za Ukrajinu”, prenio je NIN Vučićeve riječi od 23. studenog 2019. NIN otkriva da postoje dokumenti da je u travnju 2016. izvezeno ukupno 30.000 minobacačkih granata iz Krušika, a postoje dokazi i o izvozu granata iz valjevske tvornice, također za Ukrajinu, i dvije godine kasnije, 2018.

“Dakle, nije bila samo jedna, već najmanje dvije isporuke, a druga iz 2018. se izgleda odnosi na 23.500 granata, koje je spominjao Vučić, ali i jedan komandant proruskih snaga u Donjecku. Naime 23. novembra 2018. na konferenciji za medije zamjenik načelnika ‘Odeljenja Narodne milicije Donjecke Narodne Republike’ Eduard Basurin je rekao da je ‘prema operativnim podacima 15. novembra poljska kompanija Natan isporučila 23.500 granata M73 za minobacače 60 milimetara na adresu ukrajinske državne kompanije ‘Ukrinmaš’, Vučić je izgleda, odgovarajući na otkriveni izvoz mina proizvedenih 2016, iznio podatke o izvozu realiziranom – dvije godine kasnije”, navodi list.

Slobodna Europa: Ministarstvo trgovine tada demantiralo informaciju

Radio Slobodna Europa podsjetila je, pak, da je, pošto su se početkom ožujka na društvenim mrežama i u ruskim medijima pojavile fotografije koje navodno prikazuju oružje proizvedeno u Srbiji kako se koristi u ratu u Ukrajini, ovu informaciju za tu kuću demantirali u Ministarstvu trgovine Srbije, koje je nadležno za izdavanje izvoznih dozvola za naoružanje i vojnu opremu.

“Uvidom u bazu podataka, kao i prema podacima koji su nam dostupni utvrđeno je sljedeće – u periodu od 2014. do 2021. godine nije bilo izvoza naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu”, navelo je Ministarstvo trgovine 17. ožujka u pisanom odgovoru na upit RSE.

Kako su tada tvrdili u Ministarstvu u tom periodu iz Srbije nije izvezeno oružje u bilo koju drugu zemlju, “gdje bi krajnji korisnik bila Ukrajina”. Portal Balkanska sigurnosna mreža je 15. ožujka naveo i da su na snimcima s ukrajinskog ratišta navodno vide i automatske puške M70AB2, proizvedene u fabrici “Zastava Oružje” u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji, prenosi VOA.

Hrvatski-glasnik.com

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR