Hrvatska i Jasenovac trebali su biti ‘dimna zavjesa’ i žrtve tajnog krijumčarenja oružja iz Srbije u Ukrajinu?

“Vidjeli ste da se informacija o zabrani nije pojavila u srpskim medijima. Informaciju o mom nedolasku objavljuje Jutarnji list u 7 i 29. Iz Beograda nije bilo reakcije. To se dešava jer su oni mislili da ćemo izaći u javnost iako nam to nije bio plan. Htjeli smo u tišini predati notu. Znali su da je u 10 sati zakazan razgovor da primi notu. Zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima….Koji kaos će izazvati položeni cvijet ili cvijeće? Nazivati to kaosom i provokacijom, ne samo da je pretjerano, nego nisam mogao vjerovati da netko može povesti takvu kampanju. Potom se isti naslov pojavio u svim medijima. Sve naslovne strane govore neistinu o meni. To u Srbiji nije slučaj, ponosan sam na demokracij u Srbiji…Moj grijeh je da sam htio ući u zemlju EU-a i položiti cvijet na mjesto gdje je desetine tisuća ubijenih u Jasenovcu, nelogično je zabraniti sve to i govoriti o provokacijama. Neistina je da sam to radio zbog Oluje jer sam to radio od rujna prošle godine. To nije odlazak na more, na more ne želim ići. Mnogi građani Srbije idu u Hrvatsku na more, hvale se time, ja ne spadam među njih, nisam zainteresiran, neću ići na more, želim ići u Jasenovac”, ovo je, ukratko, kazao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, izgovoreno s njegovim dobro poznatim pauzama između rečenica kojim želi naglasiti značaj i dramatiku teme o kojoj govori.

Vučić je ovo izgovorio pravdajući se zašto je u nedjelju želio otići u susjednu Hrvatsku, u Jasenovac, u privatnom posjetu i s osobnim osiguranjem i to samo nekoliko sati (u subotu večer) nakon što se ukrajinski zrakoplov s 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenog u Srbiji, srušio u blizini Kavale u Grčkoj.

Hrvatska i Jasenovac nepresušna tema

U susjednoj Srbiji danas su s naslovnica tabloida, ali i javnih medija, “vrištali” naslovi “Ustaše ne daju Vučiću u Jasenovac”, “Ustaše zabranile…”, “Ustaška vlada… itd.

Naravno, pred srbijanskom javnošću, a još više pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, valjalo je u drugi plan baciti srušeni ukrajinski avion put srbijanskog naoružanja i vojne opreme, a tko je za to najbolji nego – Hrvatska i ponovno politiziranje Jasenovca. Nepresušna tema s bezbroj “varijacija” koje uvijek pale.

A i Srbi će “lakše progutati”, “ustašku hrvatsku” nego činjenicu da iz Srbije ide naoružanje za Ukrajinu.

Usput, na Hrvate je ponovno dobro, onako usput, baciti ljagu ustašoidnih krvoloka koji, eto pijeteta i suosjećanja punom Vučiću, ne dopušta posjet Jasenovcu, a promtno je reagirao i uvijek za takve stvari dobro raspoložen Vučićev ministar MUP-a Aleksandar Vulin kada su Hrvati i Hrvatska u pitanju, a to je da će hrvatski dužnosnici morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju te da “će biti stavljeni na poseban režim kontrole”.

Vulinu bi bilo bolje da precizno objasni što je ukrajinski zrakoplov “radio” u njegovoj zemlji koja “cima” Europu dobrim odnosima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je u veljači izvržio invaziju i danas ratuje na ukrajinskom tlu.

Čičak o pozadini Vučićevog posjeta

Ivan Zvonimir Čičak, nekadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora koji je bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predložio osnivanje Međunarodne komisije za Jasenovac, za Jutarnji list je komentirao prave razloge Vučićeve namjere da dođe u Jasenovac.

“U noti se navodi da je Jasenovac mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti. Vučić je svojim dolaskom želio dati legitimitet velikosrpskoj tezi da je u Jasenovcu pobijeno više stotina tisuća ljudi što se iz sadržaja note najbolje vidi. Riječ je o tezi koja je u međunarodnim stručnim krugovima odavno odbačena pa i od strane židovske zajednice i svi prihvaćaju da je u tom logoru ubijeno oko 80 tisuća osoba. No, Srbija od tvrdnje ne odustaje”.

Čičak ističe kako hrvatska Vlada nikako ne bi smjela dopustiti Vučiću dolazak u Jasenovac uz takvo obrazloženje jer bi njegovim dolaskom bio dat međunarodni legitimitet toj tezi.

Prema njegovu mišljenju Srbija je ustrajna u guranju svoje teze o više stotina tisuća ubijenih u Jasenovcu i od nje neće odustati, a očekuje da naprave i još neku “svinjariju” prije proslave obljetnice “Oluje”.

“Srbija konstantno pokušava nabijati komplekse Hrvatima zbog Jasenovca, ali nakon presude Međunarodnog suda o počinjenom genocidu u Srebrenici to više ne prolazi. Srbiju ta presuda boli te će ju i nadalje pokušavati sporiti i iznositi velikosrpske teze kao što je ova da je u Jasenovcu ubijeno više stotina tisuća ljudi”, naglašava Čičak.

A “pozadina” je i u Nišu

Dopisnik grčkog javnog servisa iz Beograda Nikos Pelpas, govoreći za N1 o tome dokle se stiglo s istragom o ukrajinskom avionu sa 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji, koji se u subotu uvečer srušio u blizini Kavale, da izgleda da nije sve urađeno po propisu, kao što je tvrdio ministar obrane Nebojša Stefanović i da izgleda da srpske vlasti nisu unaprijed obavjestile Grčku da će njen zračni prostor preletjeti avion koji je prevozio municiju, što potvrđuje i to da će Atena, kako je priopćeno, uložiti prosvjed Beogradu zbog toga što nije blagovremeno obavještena.

Ističe i da je posebno zanimljivo kako je pilotu kontrola leta u Solunu, pošto je primijetio problem, ponudila da sleti na aerodrom u tom gradu, ali je on “tražio dozvolu da se vrati u Niš, odakle je i poletio”.

„To je prva tema u Grčkoj, dok je u Srbiji na petom ili desetom mjestu“, primjećuje Pelpas i dodaje da istražitelji „pokušavaju doznati nešto o tome je li bila legalna ta trgovina oružjem, jer ako nije prijavljeno onda je tu nešto sumnjivo“.

Dodaje i da je „čudno to kašnjenje u reakciji vlasti Srbije – to se dogodilo uvečer, a tek sljedeći dan smo imali izjavu Stefanovića“.

„Očito nije ispoštovana procedura. Kada se prevoze opasne materije onda se to mora prijaviti, a pošto to nije učinjeno, stvara se sumnja oko trgovine – je li bila legalna“, kaže Pelpas u N1 Studio Live.

Povodom toga što je pilot tražio dozvolu da se vrati u Niš, a kako kaže grčki novinar, pet minuta poslije toga prijavio požar na četvrtom motoru i onda se pokušao spustiti u Kavalu koja mu je u tom trenutku bila najbliža, Pelpas navodi da neki stručnjaci kažu da, kad se prevozi takav materijal bolje se vratiti tamo odakle se krenulo, „jer kad bi sletio u Grčku procedura dalje duže traje“.

Dodaje i kako mu se čini da je ta tvrtka koja je prevozila oružje mislila „ako prođe prođe“, odnosno, „ako sve dobro prođe, onda neće ništa ni prijaviti“.

„Ima tu nešto što ne štima, i u prilog tome govori da je tužitelj Vrhovnog suda Grčke preuzeo slučaj, a ne lokalni tužitlej, kao što je uobičajeno“, ukazuje grčki novinar za N1.

Kako se čini, za kratko je Vučić uspio skrenuti pozornost s vrlo osjetljive tebe i isto tako osjetljivih pitanja, no, srušeni ukrajinski zarakoplov ostaje i tek se trebaju razotkriti pojedinosti.

Republikainfo.com

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR