Šeki Radončić je, za razliku od brata, normalan insan

Potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crke u Podgorici izazvalo je burne reakcije. Najglasnije je odjeknula inicijativa DPS-a, SDP-a, SD-a i DUA za izglasavanje nepovjerenja Vladi, uz obrazloženje da je jučerašnjim pitanjem izgubila legitimitet. Tim povodom je zakazana i vanredna sjednica Parlamenta za 19. august. Premijer Dritan Abazović kazao je da mirno čeka sjednicu, te istakao da su svi politički prioriteti, uključujući i pitanje regulisanja odnosa sa vjerskim zajednicama, završeni ili privedeni kraju.

Novinar i publicist Šeki Radončić je za Dnevnik 3 FTV-a kazao kako je Abazović ovim Crnu Goru isporučio i Srbiji i Rusiji na tacni te da je udario na temeljne vrijednosti Crne Gore: “Na SPC je prebacio preko 50 kvadratnih kilometara zemlje, brojne crkve i manastire, kulturna dobra, historiju i kulturni identitet Crnogoraca. To je pokušaj asimiliranja Crnogoraca pravoslavne vjere – u Srbe. To je paljenje novog fitilja za nove podjele u Crnoj Gori”.

Radončić je istakao i kako je Crna Gora danas – Crna Gora u dva rova. Kako je naveo, u jednom su crnogorski suverenisti, a u drugom pripadnici ‘srpskog svijeta’ i ‘Otvorenog Balkana’.

Dritan Abazović je proizvod Aleksandra Vučića i Rusije, ustvrdio je Radončić. Vidjeli smo put kojim ide Dritan Abazović, u Srebrenici, podsjetio je, kada je pred hiljadama mezara, bez stida i emocije, govorio o genocidu počinjenom nad ljudima – a ne Bošnjacima i da ga nisu počinile vojske već politike: “Osim Dritana Abazovića, takvo nešto bi mogli izgovoriti samo Ratko Mladić i Radovan Karadžić”.

On nastavlja politiku degradacije Crne Gore, nepriznavanja genocida, nastavlja Radončić: “To je kontinuitet i on je instrument u rukama Beograda. On nije ni Sejdo Bajramović, ni Rahman Morina, ni Nemanja Kusturica – već je to sve troje“.

Što se tiče Abazovićeve smjene, a podnositelji zahtjeva imaju 36 od 41 potrebne ruke, Radončić smatra da će se toj inicijativi pridružiti manjinske stranke: “Tu dolazimo do broja 40. Treba još jedan poslanik, a Demokratska stranka je jako nezadovoljna Abazovićem. Mislim da je ovo početak kraja Dritana Abazovića”.

U Crnoj Gori će biti bunta i protesta, dodaje Radončić: “Mi u Crnoj Gori, kao i u BiH, znamo da je SPC uvijek bila udarna igla ‘srpskog svijeta’ i svega onog što se dešavalo devdesetih – i genocida i strašnih zločina”.

Za to što je patrijarh bez kontrole i najave ušao u Crnu Goru – Radončić kaže da je Porfirije nevaspitan čovjek: “Ne dolazi se u tuđu kuću, a da se ne najavi. Ne dolazi se u tuđu kuću, a da se ne pita ima li bujruma”.

“Iza brda se valja pokušaj da se BiH i Crna Gora rasparčaju, da dođe do novog, kontrolisanog sukoba ili rata. To je očigledno. To Milorad Dodik ne krije, to Aleksandar Vučić ne krije, to Rusija ne krije – da se BiH podijeli na dva ili tri dijela. Iz Tirane stižu aspiracije na neke crnogorske teritorije, Srbija kidiše na sjever i jug – i oni to ne kriju”, upozorio je na kraju Radončić i još jednom naglasio da je SPC ideolog tog razbijanja, a da će međunarodni faktor – koji ne vodi baš mnogo računa ni o BiH ni o Crnoj Gori – spriječiti eskalaciju, prije svega zbog sebe, jer iz svega je, tvrdi, Rusija i pokušaj destabilizacije EU-a.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR