Đeknina tužiteljica Sarajlija u velikom belaju

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija uskoro će se naći na svojevrsnoj optuženičkoj klupi, a na teret joj se stavljaju ozbiljni prekršaji koji bi, ukoliko se dokažu, mogli zanačiti njenu suspenziju, otkriva Raport.

Kako saznajemo, protiv Sarajlije podignuta je disciplinska tužba, a ta informacija potvrđena nam je u Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a (UDT).

Kako nam je rečeno, tužba protiv Sarajlije podnesena je 13. jula ove godine.

“UDT može potvrditi da je 13.07.2022. godine podnio Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BIH disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlije, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva KS”, navodi se u odgovoru koji je upućen našem portalu.

A, iz daljeg odgovora, jasno je da će se Sarajlija suočiti s vrlo ozbiljnim optužbama koje su na granici kriminogenog.

“Tužba protiv Sarajlije podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57.: tačka 1. „povreda načela nepristrasnosti“; tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 12. „miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“ Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.”, rečeno je za Raport iz Ureda disciplinskog tužioca.

Iz UDT-a nisu precizirali za koje su predmete ili tužioce ili sudije su vezane prijave protiv Sarajlije.

No, sve informacije upućuju na to da je Sarajlija kao glavna tužiteljica imala drugačiji odnos prema određenim predmetima u kojima su osumnjičeni ili optuženi pripadnici pojedinih političkih stranaka – preciznije SDA. Tako se u Tužilaštvu kisele predmeti koji se tiču Sebije Izetbegović (umrli ljudi na malina respiratorima, slučaj djevojčice Nadim Smajlović, i njene diplome), a navodno se dugo povlačio i predmet protiv Asima Sarajlića, u kojem je optužnica podignuta tek neko žestokog pritiska međunarodnog faktora.

Dodatno, prema neslužbenim informacijama, osim zbog opstrukcija u radu na određenim predmetima čije istrage vodi Tužilaštvo KS, sporni su bili i sastanci Sarajlije sa određenim ljudima iz političko-obavještajnog miljea.

Prema Zakonu o VSTV-u, ovo tijelo može izreći jednu ili više sljedećih disciplinskih mjera:

pismenu opomenu koja se javno ne objavljuje; javnu opomenu; smanjenje plate za iznos do 50 posto, na period do jedne godine; privremeno ili trajno upućivanje u drugi sud ili tužilaštvo; premještanje sa mjesta predsjednika suda na mjesto sudije, ili s mjesta glavnog tužioca ili zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca; razrješenje od dužnosti.

Kao posebnu mjeru, umjesto ili uz disciplinsku mjeru iz prethodnog stava, Savjet može, ako nađe za shodno, odrediti da tužilac učestvuje u programima rehabilitacije, savjetovanju ili stručnom usavršavanju.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR