Šefikus al-Zawahiri ozbiljan kao nikad!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), gdje je održao bilateralne sastanke te učestvovao na večeri lidera s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

“Kancelar Scholz je poslao snažne poruke kada je u pitanju evropska budućnost Zapadnog Balkana. Jasno je poručio da će doći do jačanja Berlinskog procesa, što nam je jako važno radi realizacije inicijative o Zajedničkom regionalnom tržištu. I jučer je na Samitu uz učešće svih u regionu, kao i država iz EU, jasno rečeno da regionalna ekonomska saradnja treba ići kroz okvir Berlinskog procesa”, kazao je Džaferović.

“U deklaraciji usvojenoj na samitu, učesnici su pozvali na implementaciju projekta Zajedničko regionalno tržište, u okviru Berlinskog procesa, a što predsjedavajući Predsjedništva već duži period zagovara u raspravi na temu uklanjanja barijera za privrednike i jačanja regionalne ekonomske saradnje”, saopćili su ranije iz Džaferićevog kabineta.

On je kazao da su važne i osude secesionističkoj aktivnosti u BiH, koje je kancelar iznio tokom svoje posjete Beogradu.

“Nije slučajno u Beogradu poslana takva poruka. Zahvaljujući akciju međunarodne zajednice na čelu sa SAD, EU i Ujedinjenim Kraljevstvom, situacija je nešto stabilnija, ali imate još uvijek neke koji zazivaju disoluciju BiH. Oni očigledno neće prestati s time dok se ne suoče sa strategijom maksimalnog pritiska iz međunarodne zajednice. Ako nema drugog načina, a izgleda da nema, ja to podržavam jer mir i cjelovitost BiH, kao ugaoni kamen evropske sigurnosti, ne smije biti doveden u pitanje zbog ambicija provincijalnih političara u RS koji su pod ruskim utjecajem i koji su sebi umislili da mogu bez posljedica dovoditi u pitanje državu BiH”, kazao je.

Milorada Dodika nije želio mnogo komentarisati, ali je rekao: “Radi se o istupima lica kojeg sve više izbjegavaju na međunarodnim skupovima, što govori o djelotvornosti njegovih istupa”.

Inače, Dodik je poručio kako Džaferović u Solunu predstavlja stavove svoje stranke, a ne države.

Džaferović je još kazao i da podržava ideju grčkog premijera da Zapadni Balkan treba biti potpuno integrisan u Evropsku uniju do 2033., a da to vrijeme treba koristiti za sve snažnije institucionalne povezivanje regiona sa EU.

Fena

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR