test

Deset godina kako je Miroslava Kutlu osudilo u Sarajevu

Nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine krajem siječnja 2012. godine ukinuo osuđujuću presudu protiv Miroslava Kutle i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, Županijski sud u Sarajevu je na današnji dan prije točno deset godina ponovno hrvatskog biznismena osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci.

Kutlu je sarajevski sud i 29. rujna 2011. osudio na zatvorsku kaznu, potvrđujući, zapravo, presudu koju mu je godinu ranije pravomoćno izrekao Županijski sud u Zagrebu zbog malverzacija u slučaju “Gradski podrum”. No, nakon žalbe Kutline obrane, Vrhovni sud FBiH je odlučio da se postupak obnovi.

Kutle kao rođeni Širokobriježanin posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine, što je spriječilo njegovo izručenje Hrvatskoj.

Budući da je Županijski sud Sarajevo po drugi put zatražio izvršenje hrvatske presude, cijeli slučaj se ponovno našao na Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Zanimljivo je da je stavljen prigovor mjesne nadležnosti Županijskog suda u Sarajevu, jer je Kutle u međuvremenu iz Sarajeva preselio u Banja Luku. Odvjetnik Alagić je potvrdio da je Kutle preselio u Banju Luku kako bi “lakše mogao kontaktirati s obitelji”.

Protiv Kutle se u Zagrebu vodilo više sudskih postupaka, a najznačajniji su bili „Tisak“ i „Diona“, no ovaj „simbol kriminala u pretvorbi“ je na kraju oslobađan u tim slučajevima dokazujući na taj način svoju nevinost pred očima hrvatske javnosti.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR