Šefica Klinike za amneziju KCUS svjedočila aferi Respiratori

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja odbrane Fahrudina Solaka ispričala je kako su se sve vrste respiratora kvarile, te se nije mogla sjetiti da li su se respiratori ACM812A kvarili više u odnosu na druge i da li je bilo respiratora koji se nisu mogli popraviti. Na današnjem ročištu završeno je i ulaganje materijalnih dokaza ove odbrane, piše Detektor.

Svjedokinja Amela Katica-Mulalić objasnila je kako je zaposlena na poziciji šefice Klinike za anesteziologiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i da su tokom marta i aprila 2021. godine zajedničkom odlukom Kriznog štaba KCUS-a iznesene potrebe ove institucije, među kojima je iskazana potreba za respiratorima.

“Niko nije mogao predvidjeti, mi smo prvenstveno trebali respiratore koje nismo imali”, rekla je svjedokinja, objasnivši kako ne postoje respiratori koji su samo proizvedeni za COVID pacijente, već da su respiratori namijenjeni svim pacijentima izuzetno teškog općeg stanja.

Prema njenim riječima, rano se počelo “suditi respiratorima”, te da se trebalo sačekati mišljenje servisera. Kazala je kako je postojao strah i otpor prema korištenju ovih respiratora, te su i pacijenti zbog toga kasno dolazili. Objasnila je na koji način funkcioniše respirator ACM812A i koja je njegova važnost.

“Stvorilo se jedno veliko nepovjerenje, prema doktorima, prema aparatu”, rekla je ona.

Na upit tužioca Tužilaštva BiH da li je nju kao šeficu iko pitao šta je najpotrebnije, ona je kazala kako niko nije ništa pitao, te da su postojale donacije preko kojih su dobijali potrebne stvari. Ona je rekla da je dobijeno 30 respiratora, te da se ne može sjetiti koliko ih je bilo u funkciji, ali da zna da nije bilo nijedne incidentne situacije.

Na upit Tužilaštva BiH da li su se ovi respiratori kvarili i zbog toga stavljani van funkcije, i da ih uporedi s drugim markama respiratora, svjedokinja je kazala da su “ispadale sve vrste respiratora iz funkcije”, te da se ne može sjetiti da li su se ovi respiratori najviše kvarili i da ne zna da li je bilo respiratora koji se nisu mogli popraviti.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Braniteljica Marsela Bajramović nastavila je ulaganje materijalnih dokaza, među kojima je uložila set dokaza – ponude koje su dostavljane Federalnoj upravi civilne zaštite, na koje se Tužilaštvo BiH nije protivilo, ali su rekli kako se nekim dokazima iz ovog seta potvrđuju navodi koji su opisani u optužnici.

Bajramović je, između ostalog, kao dokaze uložila zapisnike o primopredaji respiratora te odluku raspodjele respiratora.

Na današnjem ročištu završeno je ulaganje materijalnih dokaza Solakove Odbrane, a na neke od ovih dokaza Tužilaštvo je imalo prigovor relevantnosti.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. oktobar.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR