Brak između Bakira i Dragana puca po šavovima

Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, oglasio se konstatacijom da postoji mogućnost izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i pored blokada koje se provode.

“Početkom godine nekoliko pravnih stručnjaka i profesora ustavnog prava ukazalo nam je da shodno odredbama Ustava Federacije BiH možemo izabrati predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, nominiranjem minimalno jedne zajedničke liste kandidata od strane minimalno trećine delegata bilo kojeg od klubova konstitutivnih naroda,” napisao je Duvnjak.

Duvnjak je konstatovao da bi ovo značilo da je dosadašnja praksa načina izbora rukovodstva Federacije BiH bila pogrešna i suvišna, a čak i protivustavna.

Kako pojašnjava Duvnjak postoje različite metode tumačenja pravne norme ali da prema njegovom mišljenju svaki način interpretacije mora ići u pravcu normalnog funkcionisanja institucija i vladavine prava.

“Uz pretpostavku da ustavne odredbe o načinu izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH ne traže imperativno najmanje po trećinu potpisa delegata sva tri kluba (Bošnjaka, Hrvata i Srba), bilo čija blokada, pa i HDZ BiH bi se razmontirala i obesmislila u fazi koja se odnosi na postupak nominiranja kandidata,” piše Duvnjak.

Duvnjak je pružio i podršku incijativi Irfana Čengića o korigiranju Poslovnika uz upozorenje da demokratski parlamentarni život ima svoje procedure.

Čengić je u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Poslovnika koje bi po Čengićevim tvrdnjama onemogućile sve blokade u Federaciji BiH koje su na sceni prethodne četiri godine.

U objašnjenju, Duvnjak je prenio stav prof.dr. Envera Išerića da jedna trećina delegata bilo kojeg kluba naroda može predložiti kandidate za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH te da nije potrebna po jedna trećina delegata iz svakog kruga.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR