SDA i Efendić pokušavaju kompromitirati Šehovića isključivo zbog prijave za poziciju Glavnog tužitelja BiH

Federalne uprave policije (FUP) naredila je, nakon medijskih natpisa da je Nermin Šehović kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred Stranke za BiH, istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Tačnije, u FUP-u su svjesni da Šehović, potpisao, ne potpisao izjavu CIK-u mora napustiti poziciju šefa Detašmana FUP-a u Zenici i raskinuti ugovor s ovom policijskom agencijom ako se pokaže tačnim da je prijavljen za člana Predsjedništva, s obzirom da je riječ o policijskom dužnosniku.

Naime, Šehović, iako nije, kako se tvrdi potpisao prijavu CIK-u, njega je Stranka za BiH uredno prijavila za kandidata, skupila potpise i uplatila 25.000 KM, koliko je ove godine propisala Centralna izborna komisija CIK.

-Zakon je jasan. Politika i policija ne mogu zajedno. Ili si policajac ili političar. Taj koji ga je prijavio morao je znati zakon. Mi ćemo provesti našu istragu i stvar je jasna. Šehović mora napustiti FUP. To je jasno kao dan – rečeno je iz FUP-a za “Avaz”.

Zakon o policijskim službenicima Federaije BiH jasno propisuje.

-Policijski službenik dat će ostavku kada se prijavi kao kandidat za izbornu javnu funkciju ili od trenutka kada je imenovan na položaj unutar bilo kojeg tijela vlasti u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, prema informacijama “Avaza” Šehović to ne pada na pamet, iako je malo vjerovatno da nije znao, kada su ga prijavli za ovu zakonsku odredbu.

Ovdje se još jednom pokazao politički diletantizam Semira Efendića, kojem je politički domet upravljanje Općinom Novi Grad.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR