NOVI KUPAC VITEZITA: Kako kupiti fabriku bez novca i licence za namjensku proizvodnju

Posljednje zakazano javno nadmetanje za prodaju Vitezita održano je 24. juna. Prodaja je zakazana u kancelariji stečajnog sudije Ive Žabića. No, ni on ni predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo nisu bili prisutni. Sudija Žabić je otišao na misu, dok je Lozo na hadžu. Nakon što je dva puta bio najavljen kao siguran kupac, trgovac naoružanjem iz Hrvatske Zvonko Zubak se nakon neuplaćivanja ponuđenih 10.5 miliona ne pojavljuje u Vitezu.

Na nadmetanju se zato pojavio novi „kupac“ iz Hrvatske, izvjesni Ante Kovač. U ponudi za kupovinu Vitezita naveo je adresu u Tomislavgradu, a u ponomoći koju je dao advokatu navodi Bjelovar kao mjesto življenja. Kovač nije prije aukcije uplatio 10 posto ponuđene cijene koja je iznosila 10.899.000 KM, pa je stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović prodaju proglasila neuspješnom.

„Bahro, nismo tako dogovorili“, izgovoriće Kovač nakon što je stečajna upraviteljica prodaju proglasila neuspjelom.

U naknadnom pismenom prigovoru je Kovač dostavio dokaz da ima novac za depozit, navodeći da je problem što je moguća uplata samo iz banke u BiH, a njegov novac je u Hrvatskoj. Nema pokazatelja da Kovač ima novac koji je naveo kao ponudu za kupnju Vitezita. U stvari on to i priznaje jer je osmislio i predložio „genijalan“ plan. Nakon potpisivanja ugovora, na njega će kao fizičko lice biti prenešena vlasnička prava, pa će na osnovu toga dobiti kredit, a kao hipoteku založiti – Vitezit!?

dio iz ponude Ante Kovača

Vjerovatno ima saznanja da je upraviteljica Vitezita Behrija Huseinbegović sličnu „stečajnu vratolomiju“ izvela prodajući jednu firmu iz Tomislavgrada. U svakom slučaju, ukoliko bi se isto ponovilo u Vitezitu i prodaja krenula na način koji predlaže Kovač, sve bi bilo „u rukama“ stečajnog sudija Ive Žabića, koji bi bio „između dvije vatre“, poštovati ili zakon ili želje i namjere HDZ-ovih eminencija u Srednjobosanskom kantonu.

Još je uvijek nepoznanica ko u pozadini podržava „kupca“ Ante Kovača. On se predstavlja kao kupac – fizičko lice, koje će naknadno otvoriti firmu i pribaviti dozvole potrebne za namjensku proizvodnju. Dotični je nekada u Hrvatskoj posjedovao fimu za zaštitu ljudi i imovine koja je ugašena, a jedino figurira kao predsjednik Tae-Kwon-do kluba iz Bjelovara.

U Vitez je dolazio u pratnji jednog brigadira Hrvatske vojske (ime i prezime poznato redakciji), koji po izvorima Žurnala pripada krugu “igrača“ oko predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Dočekivali su ih Ivica Taraba, koji je svojevremeno istupio iz Odbora povjerilaca Vitezita te Miroslav Puljić, bivši direktor Vitezita, obojica svojevremeni članovi Odbora za gospodarstvo OO HDZ BiH Vitez.

Miroslav Puljić

Žurnal je pisao o kriminalu i načinu na koji je opljačkan Vitezit prije, ali i nakon pokretanja stečajnog postupka.

Federalni revizori su dali negativno mišljenje na aktivnosti, financijske transakcije i informacije za vrijeme stečajnog postupka..

Dio navoda iz izvještaja federalnih revizora

Kao i njene kolege i Nevenka Čorić, postupajuća tužiteljica Tužilaštva SBK u istrazi po krivičnim prijavama za nezakonitosti koje se odvijaju ili osmišljavaju u stečajnom postupku Vitezita, dosljedno ne čini bilo šta što joj posao i dužnost nalaže. Jednostavno rečeno, prijavljenima pored ovakvog tužilačkog stava, odvjetnici nisu ni potrebni.

Amarildo Gutić / Zurnal.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR