test

Sanela Klarić: Sedam godina Fadilovih uništavanja okoliša i ugrožavanje zdravlja i života građana

Povodom gašenja projekta izgradnje Termobloka 7 oglasila se Sanela Klarić , zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

„Osam godina vladavine Vlade Fadila Novalića bilo je u cilju sticanja ličnih i stranačkih interesa onih koji čine vladajuću većinu u FBiH. Prije svih, to su SDA i HDZ. Bile su to godine uništavanje okoliša i ugrožavanje zdravlja i života građana. Da bi to bilo moguće, postojeći zakonski okvir ili je kršen ili unazađivan i svjesno je izbjegavano njegovo usklađivanje s europskim zakonodavstvom.

Posebno je to vidljivo u energetskom sektoru. U osam proteklih godina u tom je sektoru donesen samo jedan novi zakon. Na zadnju sjednicu ovog saziva Parlamenta upućena su još tri. Nisu htjeli da ih novi zakoni, odobreni od Energetske zajednice, sputavaju da se ponašaju raskalašeno, da vrše zloupotrebe, da se ponašaju kao da je država njihova.

Svjedočimo kršenjima zakona i pronevjerama u sektoru za obnovljive izvore energije, plinskom sektoru kao i sektoru rudarstva. Najnovije čemu svjedočimo je i službena potvrda konačne propasti velikog strateškog projekta izgradnje Bloka 7 u Tuzli i mogućnost da tu propast platimo oko 300 miliona KM.

Sve će ovisiti od procesa raskida ugovora s kineskim partnerom s kojim se Vlada FBiH upustila u gradnju Termobloka 7. Ključna će biti arbitraža u kojoj domaće vlasti gotovo uvijek kad su krucijalni projekti u pitanju izvuku deblji kraj. Podsjećam na arbitražne presude u slučajevima HE Vranduk, elektrane na Vrbasu, na mostu Svilaj, Delta Grip itd.

Pozivam nadležno tužilaštvo da odmah od Elektroprivrede BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije te Vlade FBiH preuzme svu neophodnu dokumentaciju, kako nam se ne bi ponovili gore nabrojani arbitražni postupci.

Dosta je više da se novci iz ove države izvlače putem namjerno loše pripremljenih arbitraža i procesa pred međunarodnim sudovima i tijelima.

Dosta je više i nesposobnih donosioca odluka koji svu svoju energiju koriste u punjenju svojih džepova novcem opljačkanim od građana.

Zaustavimo ih da nam ne ubiju mogućnost održivog razvoja. Budućnost mora biti održiva ili je za naše građane ovdje neće biti”, navodi se u saopćenju.

Inajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR