SAD glavni neprijatelj SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a!

Američka administracija već dugo godina na različite načine sankcionira bosanskohercegovačke političare i osobe koje su povezane s vladajućim političkim strankama. U poratnom razdoblju intenzivno je slične poteze provodio i OHR u BiH kada je praksa bila smjenjivanje političkih dužnosnika i zabrana političkog djelovanja iz različitih razloga.

Sankcije pokrenule lavinu

U novije vrijeme nema takvih brutalnih sankcija od strane međunarodne zajednice, a neke zemlje poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Države uvode pojedinačne sankcije bosanskohercegovačkim dužnosnicima za koje smatraju da narušavaju daytonski mirovni sporazum a često su povezani i s kriminalnim i koruptivnim aktivnostima.

Tako se na američkoj crnoj listi nalaze i tri visoka stranačka dužnosnika. Među sankcioniranima su primjerice predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, te potpredsjednici SDA i HDZ-a BiH Asim Sarajlić i Marinko Čavara. Mnogi smatraju da se periodičnim uvođenjem sankcija sve više ‘steže krug’ i oko stranačkih lidera poput Izetbegovića i Čovića.

Zanimljivo je da svaka od stranaka koji vode Dodik, Čović i Izetbegović u ovom momentu ima velike primjedbe na američku administraciju i njihovo ponašanje u BiH. Tako su samo prošlog tjedna i HDZ i SDA reagirali na američke poteze.

SAD su ozbiljno kritizirale je Stranku demokratske akcije (SDA) navodeći da bi ova politička opcija trebala postupati u skladu s onim što tvrdi.

Naime, iz SAD-a su naveli da s velikom pažnjom čitaju kako Stranka demokratske akcije (SDA) tvrdi da dijeli iste ciljeve u BiH kao i SAD, Europska unija i visoki predstavnik, a koji se odnose na izgradnju funkcionalne demokratske države i stabilnih institucija te osiguranje vladavine prava.

– Ako SDA zaista dijeli takve ciljeve sa SAD-om, onda funkcioneri te stranke ne bi pokušavali blokirati i ometati istrage o korupciji. Ako dijele iste ciljeve kao mi onda ne bi doprinosili disfunkcionalosti Federacije BiH i ne bi preferisali retoriku podjela iznad retorike pomirenja, naglasili su iz veleposlanstva SAD-a.

Iz SDA su odgovorili da Amerikanci govore neistine.

Escobar na udaru Dodika

Tvrdnje iz američkog veleposlanstva abasade o „blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA“ posebno su paušalne, dodali su iz te stranka, ističući da je cjelokupnoj javnosti poznato da je u vrijeme mandata glavne tužiteljice Gordane Tadić koja je završila upravo na američkoj crnoj listi, sav fokus Tužiteljstva BiH bio usmjeren na područja na kojima žive Bošnjaci.

– Protiv takvog odnosa Tužiteljstva jesmo reagirali jer smatramo da se zakon mora primjenjivati jednako na sve, ne koristeći pravosuđe za političke obračune. SDA je podržavala i uvijek će podržati nepristrasan i profesionalan rad tužilaštava i sudova, koji će zakone države BiH primjenjivati jednako na svakom dijelu teritorije BiH i prema svakom građaninu BiH, kažu iz SDA.

Nakon što su SAD uvele sankcije potpredsjediku HDZ-a i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavara slična reakcija stigla je iz HDZ-a BiH. U njoj se tvrde da je Čavara faktički ‘spasitelj’ Federacije BiH i da nije trebao doći na udar američkih sankcija.

Kada govorimo o stavovima Milorada Dodika o američkim sankcijama protiv njega i članova njegove stranke ne treba posebno ni podsjećati kakave su sve riječi iz njegovih usta izlazile o američkim dužnosnima, poput primjerice onih o specijalnom izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru.

SAD glavni neprijatelj vlasti

Reakcije domaćih političkih lidera prema odlukama međunarodnih dužnosnika i stranih država ponajprije ovise o tome da li su oni ili njihovi politički ‘puleni’ spomenuti u negativnom kontekstu ili su sankcionirani. Zbog toga su u ranijim vremenima nakon takvih odluka oni koji nisu u datom momentu pod udarom ‘stranaca’ podržavali odluke protiv ‘onih drugih’.

To se posebno odnosi na stavove SDA, dok se HDZ dugo vremena ponašao suzdržano pokušavajući ne komentirati takve poteze tvrdeći samo da sankcije „nisu rješenje“, a SNSD je već godinama u velikom ratu protiv SAD-a i ostalih navodnih „zapadnih neprijatelja“.

Sudeći po najnovijim reakcijama moglo bi se reći da su SDA, HDZ i SNSD kao prava koalicijski vladajući partneri oko nečega konačno pronašli jedan jedinstveni stav.

A to je suprostavljanje reakcijama i odlukama američke administracije. Moglo bi se reći da su trenutno ‘ujedinjeni u borbi protiv Amerike’ jer su sada iz SAD-a počeli puno jasnije govoriti što stvarno misle te imenovati stvarne krivce za katastrofalno stanje u BiH u svim sferama društva i politike.

Naši domaći političari su inače dobro poznati po traženju krivica u vanjskim faktorima za sve ono za što su oni odgovorni. Stoga, ovakvo ponašanje i pokušaji skidanja odgovornosti sa sebe, pogotovo u predizborno vrijeme nisu nikakvo iznenađenje. Pitanje je samo do kada će međunarodna zajednica, ali i građani BiH sve to i dalje trpjeti.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR