Ratni zločinac Salko Beba opet napio Zukana Heleza. Po ko zna koji put.

Portal Dnevno.ba je prvi objavio i vijest otkrio, da je Zukan Helez, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, potpredsjednik SDP-a BiH i član Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, Presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku od 03. 03. 2022. godine, pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci za počinjeno krivično djelo „Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, sa rokom kušnje od dvije godine, piše Josip Šimić-Đinđić!

Ova informacija je 27. svibnja 2022. godine, o čemu smo pisali, za portal Dnevno.ba, na naš upit, bila potvrđena tada iz Kantonalnog tužiteljstva Srednjobosanskog kantona iz Travnika:

„U vezi s Vašim upitom od 26.05.2022. godine, obavještavamo Vas da su izvršene provjere kroz službene evidencije Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, te je utvrđeno da je Općinski sud u Bugojnu dana 10.06.2021. godine donio osuđujuću presudu kojom je Zukan Helez osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci zbog izvršenog krivičnog djela Davanje lažnog iskaza iz člana 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Na prvostepenu presudu Općinskog suda Bugojno optuženi Halil Ugarak i Zukan Helez su dana 25.08.2021. godine uložili žalbu Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Kantonalni sud u Novom Travniku je dana 03.03.2022. godine donio Presudu kojom se žalba optuženog Halila Ugarak odbija kao neosnovana, dok se žalba optuženog Zukan Heleza djelimično uvažava, te preinačava prvostepena presuda Općinskog suda u Bugojnu u pogledu krivičnopravne sankcije u odnosu na optuženog Zukan Heleza, tako da je optuženom Zukan Helezu izrečena uvjetna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci i istovremeno se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo“ – naveli su iz Tužilaštva SBK-a tada za naš portal!

Podsjećamo, i da je Zukan Helez, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDP-a, i 2014. godine imao problema sa zakonom, također u Bugojnu. Tada je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u kafani. U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekt u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu, te su ga njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.

VIŠE NA: https://www.dnevno.ba/vijesti/dnevno-saznaje-kantonalni-sud-u-novom-travniku-je-presudio-zukan-helez-pravomocno-osuden-za-krivicno-djelo-davanje-laznog-iskaza-evo-kazne-cik-bih-mu-mora-utvrditi-prestanak-mand-257028/

Nakon toga ovu vijest, da je Helez pravomoćno osuđen zbog davanja lažnog iskaza, su prenijeli i drugi portali u BiH, što je Heleza u znatnoj mjeri diskreditiralo, a javnost ga je kao lažova doživjelo, ali je mjesecima smišljao, kako da se u bh. javnosti „opravda“ i svoju krivnju na drugoga svali, a sebe kao žrtvu i bh. domoljuba kod bošnjačkog korpusa predstavi.

Nakon što se sve doznalo, Helez je tada najavio, da će uskoro „otkriti“ pravi razlog, što je pravomoćno osuđen zbog Davanja lažnog iskaza na sudu. Potrbušila se stara pijandura i odveć svima poznata ofucana nasilnička SDP-eovska lažovčina – imenom i prezimenom poznata, kao Zukan Helez, pa je gostujući na N1 televiziji izjavio:

„Službenici SOA-e (hrvatske obavještajne službe) nudili su mi oslobađajuću presudu za ovaj krivični postupak koji se protiv mene vodio, a da ja podržim izmjene Izbornog zakona”, kazao je državni zastupnik Zukan Helez gostujući u programu N1infoSA!

Više puta ratni zločinac Vojislav Šešelj je kazao, da „kad lažete, lažite bar, da Vam laž bude uvjerljiva“! Bio je u pravu.

Ljudi poput Heleza, skloni su raznoraznim podvalama, lažima i prijevarama samo kako bi opravdali svoje nečasne postupke, koje su ih vlastitom odgovornošću odvele na optuženičke klupe nadležnih sudova u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji. Skloni su lagati (Sud je utvrdio da je Helez dokazana lažovčina) čak dotle, da ni sami ne mogu vjerovati, niti vjeruju u ono što izjavljuju, ali bošnjački sarajevski mediji jedva su dočekali da opletu po hrvatskoj obavještajnoj službi – i to ni manje ni više – prenoseći izjave (ne)čovjeka Zukana Heleza, laganju sklonom, koji je pokazao, da se ne libi, ni ustručava da laže čak na sudu, a kamo li pred TV kamerama. Laganje na sudu i konačno pravomoćno osuđujuću presudu, zbog laganja na sudu, pokušao je perfidno, ali ne uspješno opravdati tezom, da su mu navodno „službenici SOA-e RH-a nudili oslobađajuću presudu za taj krivični postupak, a da on podrži izmjene izbornog zakona“!

Isti udar na hrvatsku obavještajnu službu dogodio se prije par godina u režiji SDA-ovog potplaćenog i oronulog novinara Avde Avdića, koji je objavio senzacionalističku vijest, kako su tobože hrvatski obavještajci vrbovali selefije u BiH, a za koju se aferu ispostavilo, da je lažna.

Zar je moguće uopće i povjerovati u ovakvu jednu gnusnu laž stare pijandure i mrcine – Zukana Heleza, koja je pored ovog postupka, zbog Davanja lažnog iskaza, prethodno ranije dolazila u sukob sa zakonom, kako je to ranije opisano kada je i 2014. godine imao problema sa zakonom, također u Bugojnu. Tada je i tada osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog tučnjave u kafani. U to vrijeme Helez je bio federalni ministar za boračka pitanja, a prema detaljima iz presude Helez je u pratnji dvije osobe ušao u ugostiteljski objekt u vlasništvu Benjamina Hajdarevića, šakom ga udario u sljepoočnicu, te su ga njih trojica udarali dok nije izgubio svijest.

Nakon toga, odlučio je lagati na sudu, koje laganje mu je prisjelo.

Kada je Zukan Helez u lipnju 2021. godine tada nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog lažnog svjedočenja kazao je tada za Klix.ba da je „riječ o montiranom procesu i osveti jer je ranije prijavio tužitelja Nedžada Islamovića i predsjednicu Općinskog suda u Bugojnu Randžanu Hadžibegović-Haračić“.

EVO KAKVE JE HELEZ OPTUŽBE TADA IZNIO I KAKO SE PRAVDAO: https://www.klix.ba/vijesti/bih/helez-osudjen-sam-jer-sam-ranije-prijavio-tuzitelja-i-predsjednicu-suda-u-bugojnu/210616109

Tada nije ni spominjao hrvatske obavještajce. Osam mjeseci kasnije, Zukan Helez je proglašen pravomoćno krivim zbog lažnog svjedočenja na sudu, i to od strane suda, kojim ne upravlja predsjednica, koju je on za osvetu optužio, ali je nakon, što je pravomoćno utvrđena njegova krivnja zbog davanja lažnog iskaza, promijenio pristup, izmislio priču, kako bi stekao „herojstvo“ u BiH, da je mogao biti oslobođen sve krivnje u navedenom procesu, odnosno, da su mu „službenici SOA-e RH-a nudili oslobađajuću presudu za taj krivični postupak, a da on podrži izmjene izbornog zakona“!

Kako su mu nudili, na koji način i kako bi to službenici hrvatske obavještajne službe „oslobodili“ Heleza optužbi Kantonalnog tužilaštva SBK-a u navedenom krivičnom postupku, a da on podrži izmjene izbornog zakona, ostaje konfuzno i nejasno?!

Optužnicu protiv Heleza podigao je kantonalni tužilac Nedžad Islamović (Bošnjak), valjda „suradnik“ hrvatske SOA-e, jer ostaje u narednim danima, da Helez i njega optuži, kao suradnika hrvatske SOA-e zajedno sa predsjednicom suda, također Bošnjakinjom. Optužnicu Tužilaštva SBK-a protiv Zukana Heleza, zbog krivičnog djela Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, potvrdio je Općinski sud u Bugojnu, koji je Zukana Heleza po ovoj optužnici oglasio i krivim dana 10. 06. 2021. godine.

Helez je na ovu presudu pisao žalbu Vijeću Kantonalnog suda u Novom Travniku. Kantonalni sud u Novom Travniku je dana 03.03.2022. godine donio Presudu kojom se žalba optuženog Halila Ugarak odbija kao neosnovana, dok se žalba optuženog Zukan Heleza djelomično uvažava, te preinačava prvostepena presuda Općinskog suda u Bugojnu u pogledu krivičnopravne sankcije u odnosu na optuženog Zukan Heleza, tako da je optuženom Zukan Helezu izrečena uvjetna osuda kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 9 (devet) mjeseci i istovremeno se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi Zukan Helez u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo krivično djelo. Dakle, Kantonalni sud u Novom Travniku je Heleza pravomoćno proglasio krivim.

Odluku o oslobađanju ili oglašavanju određenog lica krivim donosi sud, a ne hrvatska obavještajna služba, te nije jasno, kako bi to službenici hrvatske SOA-e „oslobodili“ Heleza od krivičnog postupka (kako imaju utjecaj na bh. pravosuđe), kojim putevima i na koji način, (kao da se Helezu sudilo u Hrvatskoj, a ne u BiH) obzirom, da su prvostepeni i drugostepeni sud zauzeli isto mišljenje i stajalište, da je Zukan Helez kriv po optužnici Tužilaštva SBK-a zbog krivičnog djela Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. stav 3. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakona Federacije BiH, te Helezova izjava, da su mu „službenici SOA-e RH-a nudili oslobađajuću presudu za taj krivični postupak, a da on podrži izmjene izbornog zakona“, ne samo da je u sferi fantastike, nego je izjava toliko otrcana, glupa, neuvjerljiva, čak i nemoguća, da u nju nije povjerovao čak ni sam Helez, koji je to izjavio i ovakva izjava usmjerena je isključivo na izbjegavanje njegove vlastite odgovornosti i suočavanja sa odgovornošću, zbog laganja na sudu.

Kako vjerovati lažovu i višestrukom povratniku u činjenju krivičnih djela Zukanu Helezu, kojemu je laganje na sudu prisjelo, pa je prvo okrivio tužitelja, potom predsjednicu suda, pa zatim hrvatsku obavještajnu službu – sfera fantastike!

Josip Šimić Đinđić / Dnevno.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR