Ivana Marić demaskirala bošnjačko političko licemjerje

Na koji način Schmidtove odluke, konkretno, ugrožavaju BiH i njene građane ili pojedine narode?

-Njegovim odlukama onemogućavaju se blokade, koje do sada najviše koristi HDZBiH, uz pomoć SDA i DF-a. Zbog tih blokada mi već 8 godina imamo Novalića za premijera, a Čavaru za predsjednika FBiH. Jedan je optužen u aferi respiratori, a drugi na američkoj crnoj listi.

-HDZBiH prema sadašnjem zakonu ima 13 od 17 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Sa tih 13 delegata mogu blokirati šta hoće, a to i rade. Ovim odlukama im se to onemogućava.

-Uvodi se deblokada formiranja vlasti jer će na kraju za izbor predsjedništa FBiH biti dovoljan prijedlog i samo dva delegata iz klubova naroda.

-Ograničava se mogućnost korištenja Vitalnog nacionalnog interesa na unaprijed utvrđene teme. Znači, nema više da je zaštita životinja vitalni nacionalni interes. Da, i to je bilo.

-Deblokira se imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH

-Predsjednik i potpredsjednik FBiH dobijaju rok za imenovanje Vlade FBiH.

-A to što je uveo 3% je samo prilagođavanje stvarnoj strukturi BiH, 26 godina nakon rata. Vrijeme je da se prestanemo zavaravati da smo BiH iz 1991. i prihvatiti rezultate popisa iz 2013.

-Pošto se pretvaramo da se brinemo za Hrvate koji žive van “hrvatskih” kantona, pregledala sam rezultate popisa iz 2013. godine da vidim šta to znači. Hrvati ne prelaze 3% samo u USK i Goraždu. U BPK niko ne prelazi 3%. Dakle, hvratski zastupnici će biti delegirani i iz KS, TK, SBK, Ze-Do u kojima HDZ nema dovoljno birača. A to je sasvim dovoljno za formiranje vlasti u FBiH. Osim ako im SDA ponovo ne pokloni kojeg delegata.

-I važno je naglastiti da ovo jednostrana Schmidtova odluka, već su je podržale ključne zemalje članica Vijeća za provedbu mira.

Ne znam da li ste primjetili da se bošnjački političari ponašaju kao Dodik? Ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, Schmidt im je neprijatelj isto kao i SAD, Njemačka, UK i druge države EU, koje hoće da unište BiH i započnu novi rat. Svi su ludi da dobiju još jedan rat pred nosom. Razumijem da su izbori pred vratima i da su nacionalne teme vrlo privlačne za skupljanje poena, ali de se malo saberite.

Ne razdvaja nas Schmidt, podijelili smo se mi nacionalno prije njega, što u ratu, što nakon rata i to na cijelom teritoriju BiH.

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR