Raguž, kao i MOST, parazitira na hrvatskoj nevolji

Hrvatska republikanska stranka oglasila se o mogućoj odluci visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH. Ističu da su se na to odlučili nakon “histerije koja se podigla u političkom Sarajevu, prijetnje ratom i krvoprolićima”. Objavili su tri zaključka.

U prvom ističu kako je visoki predstavnik kojeg tako ne oslovljavaju, odlučio djelovati “nad-ustavno i nad-institucionalno o unutarnjim pitanjima BiH, što govori o suvrerenitetu države BiH”.

“Njegova najava djelovanja na izborni zakon digla je na noge sve politički živo i neživo u Sarajevu. Jedna od boljih stvari u cijeloj ovoj situaciji je činjenica da su se pseudograđanske opcije demaskirale kao najžešće bošnjačke radikalne opcije. Patriote po vokaciji i dužnosti govore o „obrani islama u ovom dijelu Europe“, „muslimanima ograđenim bodljikavom žicom“, itd. Uz to, prijete ratom i krvoprolićem ukoliko se „fašistički“ OHR usudi „nametnuti apartheid“. Da tragikomedija bude veća, taj isti „fašistički“ OHR je samo par tjedana ranije kada je donio odluku o financiranju izbora bio „bedem bosanskog suvereniteta“, „stup obrane od agresora sa zapada i istoka“. Licemjerstvo ove pseudograđanske opcije se upravo ogleda u činjenici što ustrajava na oduzimanju nacionalnih prava hrvatskog naroda, podržavajući izbor raznih Fejzića/Halkića u Dom naroda i organizirano, mjesecima prije izbora, najavljuje osvajanje hrvatskih mjesta u Domu naroda kroz „bošnjački izborni inžinjering“. Na žalost ovaj inžinjering im je omogućen upravo nametnutim Odlukama OHR-a, odnosno Wolfganga Petrischa koje su donesene 2002.godine u „zračnoj luci. Tada su pogažena prava hrvatskog naroda zajamčena Washinsgtonskim i Daytonskim sporazumima i stvorena mogućnost izgradnje bošnjačko-muslimanskog entiteta. Tada OHR nije bio fašistički”, navodi HRS.

Dodaju da žalosti činjenica “da predstavnici Islamske zajednice podržavaju ostanak odredbi izbornog zakona kojima se hrvatskom narodu onemogućava izbor svojih predstavnika i smanjuju njegova ustavna prava”.

U drugom zaključku pitaju kakva je to međunarodna zajednica kada se dopustilo da se odluka objavi u medijima objavi prije nego je on saopćio.

“Zašto nitko ne postavlja pitanje, kako je moguće da je u javnost isplivao tekst Odluke s kojom Schmidt nameće izmjene izbornog zakona, a ne i Odluke s kojom nameće izmjene Ustava Federacije? Vraća nas to na kolosalnu stratešku pogrešku hrvatskih pregovarača u Neumu gdje se pristalo razgovarati o nadležnostima Doma naroda FBiH, umjesto da se inzistira na vraćanje na polazne postavke. Dragan Čović je otvoreno rekao kako je za njega „preradikalno“ govoriti o povratku na Washingtonski sporazum, što odavno HRS zagovara, čime je on praktički zacementirao Petricheve amandmane iz 2002. i diskriminatorne odredbe funkcioniranja Vlade FBiH. Tražio je samo izmjene izbornog zakona, s ovime ih je dobio, ako uistinu Schmidt nametne ovo što je najavljeno. Nitko ne zna koja je cijena za to, jer, ponavljamo ono s početka ovog zaključka, nitko ne zna sadržaj Odluke o izmjenama Ustava Federacije, koja smanjenjem ovlasti Doma naroda ide u prilog radikalno bošnjačkom dijelu”, navode iz HRS-a.

Smatraju kako je “jedini način izlaska iz ove krize stavljanje izvan snage Odluka Wolfganga Petrischa kojima je mijenjao Ustav F BiH, koji je usvojen od strane izabranih predstavnika naroda 1994. u Ustavotvornoj skupštini Federacije BiH”.

“To je HRS-ov stav od početka pregovora oko izbornog zakona, još od 2014. godine i ostajemo na tome. Dok Schmidt ne objavi službeno Odluku, politički se ništa ne može napraviti. U skladu s tim ćemo se i postaviti nakon službene objave. Kozmetičke izmjene ne mogu biti cilj. No, mora se stati u kraj antihrvatskoj histeriji i pozivima na rat. HRS će sa svoje strane to učiniti na način da će prikupiti sve ratnohuškačke izjave političkih dužnosnika, ali i onih koji to nisu te ih kazneno prijaviti Tužiteljstvu. Ako „patriote“ vjeruju u institucije države za koje se toliko bore i koje toliko brane da su spremni licitirati tuđim životima za iste, neka to budu spremni pokazati i dokazati pred pravosudnim institucijama. Ovim putem pozivamo i hrvatske predstavnike u vlasti da učine isto. Nema veze ako ste prespavali svoje mandate u institucijama vlasti, sada je trenutak vašeg djelovanja. Hrvati imaju na raspolaganju visokorangirane ljude u pravosuđu i na čelu Federacije, sada je trenutak da djeluju učinkovito i djelotvorno, a ne sterilnim priopćenjima i izjavama za javnost. HRS će sa svoje strane učiniti ono što je u našoj moći. Pozivamo na djelovanje i one čija je moć, ako ništa do Izbora u listopadu, itekako veća”, poručili su u saopćenju.

Pozvali su “i Cristiana Schmidta da razmisli o tome da izrekne sankcije svima onima koji pozivaju na ratno djelovanje i nasilje, jer je to direktno kršenje Daytonskog sporazuma”.

Slobodnabosna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR