Punomasni zamjenik Bisere Turković ni riječi o izmjeni Izbornog zakona. Aferim

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja, s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim naglaskom na reformski proces, stjecanje statusa kandidata za članstvo BiH u EU, euroatlantske integracije, te predstojeće Opće izbore.

Brkić je naglasio da je integracija BiH u EU i NATO jedini put za stabilnost, mir i napredak u BiH i cijeloj regiji, te da joj je na tom putu potrebna i podrška EU i NATO-a, kao i njihova aktivna prisutnost u očuvanju suvereniteta i jačanju otpornosti na vanjske prijetnje i uplitanja.

“BiH ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo s NATO-om” – kazao je Brkić i izrazio spremnost za daljnje unapređenje saradnje.

Informirao je američkog ambasadora o radu Komisije za saradnju s NATO-om na čijem je čelu, s posebnim osvrtom na aktivnosti vezane za proceduru donošenja Programa reformi 2022. – saopćeno je iz MVPBiH.

U saopćenju se navodi da je ambasador SAD-a Michael Murphy potvrdio podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i naglasio predanost SAD-a očuvanju mira i stabilnosti u BiH i na zapadnom Balkanu.

SAD podržava BiH u procesu euroatlantskih integracija i nastavit će pružati podršku reformi vladavine prava i sigurnosti, izbornoj reformi te borbi protiv korupcije koja podriva funkcionalnost i stabilnost institucija.

Ocijenio je važnim funkcionalnost i efikasnost institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i nastavak reformskih procesa u BiH koji će omogućiti intenziviranje integracijskog procesa.

Sagovornici su se složili kako je potrebno što prije pristupiti provedbi nužnih reformi i postizanju kompromisa u vezi rješavanja ključnih pitanja koja su neophodna za funkcioniranje vlasti u BiH – navodi se u saopćenju.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR