Prvi vlakovođa u BiH zbog pušione u Briselu okrivljuje kočničare, skretničare, pružne radnike,…

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako su „kočničari iz Sarajeva” najodgovorniji što Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji.

– Konačno smo dobili nekakvu poruku koju bismo trebali svi razumjeti, a osobito predvodnici politika unitarizma iz Sarajeva, nacionalisti koji pokušavaju stalno okriviti nekoga za nefunkcioniranje BiH, da razumiju da su oni najveći kočničari svih pozitivnih procesa u BiH, da razumiju da zbog njih nismo dobili kandidatski status zadnjih šest ili sedam godina, pa ni ovaj put – komentirao je Čović odluku Europskog vijeća da se našoj zemlji ne dodijeli kandidatski status.

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako je Europska unija bh. političarima poslala poruku, a ta poruka je, po njegovim riječima, da se mora promijeniti Izborni zakon.

– Vjerujem da će imati dovoljno mudrosti da pročitaju sve odluke, i one kojima su se neki ponosili prije izvjesnog vremena kada smo bili na sastancima u Bruxellesu, niječući kako je tamo kazano da trebamo odmah riješiti pitanje Izbornog zakona. Oni spominju samo ono najdalje – šest mjeseci, nitko neće da vidi suštinu. Mi moramo promijeniti izborno zakonodavstvo odmah kako bismo mogli implementirati izborne rezultate nakon izbora, stvoriti politički ambijent da BiH, uz rješenje svih drugih pitanja iz onih 14 prioriteta, da bismo na jesen, eventualno, dobili kandidatski status – izjavio je Čović na proslavi 25. obljetnice mostarskog Medicinskog fakulteta.

– Zašto na jesen? Upravo da nas testiraju jesmo li u stanju provesti izborni ciklus na korektan, demokratski način. Jesmo li u stanju spriječiti da jedan narod, brojniji, bira manje brojnijem narodu predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda, i to će biti ta mjera – zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Odluka EU-a ‘crveni karton’ Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću, ‘žuti karton’ biračima

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, kazao je, komentirajući u petak odluku Europskog vijeća da ne dodijeli BiH status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU), da je ona očekivana.

“Razočaranje u kredibilitet EU-a je veliko i ne treba ga skrivati ni minimizirati. Građani BiH su, zbog ratnih strahota koje su prošli i iskrene opredijeljenosti ka europskim vrijednostima, to davno zaslužili. Ali, tri vladajuće dinastije nisu i europski lideri su, očito, odbili, neposredno uoči izbora, nagraditi devastatore Bosne i Hercegovine. O tome trebamo do 2. listopada 2022. godine dobro razmisliti svi. I oni koji glasuju za njih, ali i oni, a takvih je najviše, čije glasove redovno, brutalno i potpuno neometano kradu! Isto se odnosi i na one koji ne poštuju sebe i svoj glas te na izborni dan odluče ostati kućama dok im radikali ruše zadnje mostove ka zapadnoj civilizaciji i tamošnjim demokratskim standardima“, stava je Radončić koji drži ida povijesne promjene neće donijeti uvijek zabrinuti i blago indolentni stranci, već isključivo građani BiH. “Odluka EU-a je ‘crveni karton’ Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, ali i ‘žuti karton’ biračima u našoj zemlji“, smatra lider SBB-a Radončić.

Grlić – Radman: BiH je nefunkcionalna zemlja

Gostujući u četvrtak navečer na HTV-u, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, ocijenio je da je BiH nefunkcionalna zemlja s velikim demokratskim deficitom te je upitao kako kao takva može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status za ulazak u Europsku uniju, otvoreno je pitanje što je s Bosnom i Hercegovinom. Među ostalima, predsjednik RH Zoran Milanović poručio je da bi taj status trebala dobiti i BiH. Grlić Radman je za HTV podsjetio i da je, kada je riječ o BiH, 2016. godine upravo hrvatski premijer Andrej Plenković pomogao u podnošenju aplikacije za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. “Ali, ne bilo kakva BiH, ne BiH koja je institucionalno disfunkcionalna, koja nema reforme, koja nije napravila zapravo u ovih šest godina nikakvih pomaka“, dodao je Grlić Radman uz poruku da je u BiH nužno vidjeti određene pomake, a prije svega izbornu reformu. “Ustavne reforme, izborne reforme… Kako može disfunkcionalna zemlja s velikim demokratskim deficitom dobiti kandidatski status?“, upitao je.

HNS: Snažna potpora zaključcima Europskog vijeća: Izmjene Izbornog zakona kao ključni prioritet

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH snažno podupire zaključke koje je u četvrtak usvojilo Europsko vijeće a koji su izmjenu Izbornog zakona BiH i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH ka Europskoj uniji. “Godinama ističemo da je provedba reformi u jednoj višenacionalnoj državi ključna zadaća kojim se jamči kolektivna i pojedinačna prava sukladno Ustavu BiH. Zasjedanje i usvojeni zaključci Europskog vijeća od četvrtka potvrdili su ono što Hrvatski narodni sabor drži kao temeljni okvir bilo kakvog europskog iskoraka u cilju statusu kandidata je takvo bi što konsolidiralo međunacionalne odnose i vratilo prijeko potrebnu stabilnost. Takav stav Europskog vijeća je jasan i nedvosmislen: bez usvajanja zakonskih regulativa koje onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika, uz izrazito bitna i tri reformska zakona – Zakon o VSTV BiH, Zakon o sprječavanju sukoba interesa te Zakona o javnim nabavama – BiH ne može očekivati nikakav iskorak ka EU, a status kandidata je prvi sljedeći stupanj tog iskoraka“, objavio je HNS BiH iz kojeg dodaju da je, nakon Strateškog kompasa, zaključaka s Kongresa EPP-a i najnovije deklaracije, potvrdno sa zaključcima Europskog vijeća, još jednom potvrđeno da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih, a što je i jasna poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Daytonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije u BiH.

Cvijanović: Izostanak dodjele statusa kandidata za BiH destimulativan je

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović kaže da je nedodjeljivanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU pogrešno i destimulativno, pa i neozbiljno, imajući u vidu da je status dobila Ukrajina bez ispunjavanja ikakvih uvjeta, a takav pristup više govori o tome kakva je EU. “Ne možete BiH postaviti 14 super teških uslova, očekivati da se zabilježi napredak, a onda nekome drugom samo dodijeliti status kandidata bez ispunjenih ikakvih uvjeta, očekujući da će ih taj netko ispunjavati u godinama koje dolaze“, rekla je Cvijanović uz opasku da se Ukrajini dalo nadu, iako trenutno nitko ne može predvidjeti kako će situacija u toj zemlji razvijati, a ne daje ju se zemljama Zapadnog Balkana, koje godinama ispunjavaju uvjete postavljene u raznim dokumentima. Predsjednica RS-a dodala je i da je dodjeljivati status, a rušiti sav koncept prethodnih uvjeta koji su godinama bili na snazi, nepravedno i neprimjereno te šalje negativnu poruku zemljama Zapadnog Balkana. “Smatram da EU ima pogrešan pristup, misle da će takve stvari djelovati stimulativno na nekoga ovdje, a u suštini djeluje destimulativno. Mislim da će to pobuditi razmišljanja je li pravedno to nešto u što trebamo ući“, dodala je Cvijanović i ocijenila da je BiH stalno negdje u zapećku, ali ne samo krivnjom nekoga tko je trebao ispunjavati uvjete, već i krivnjom onih koji su zadali takve uvjete da nas onemoguće da se krećemo u ovoj fazi.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR