Prva sumnja na trgovinu organima u Hrvatskoj

Prva sumnja na trgovinu organima u Hrvatskoj. Zdravstvena inspekcija privremeno je zabranila program presađivanja bubrega živih nesrodnih darivatelja u KBC-u Zagreb. Potrebno je najprije utvrditi je li na Rebru prekršena medicinska etika – odnosno jesu li u toj bolnici 2019. izvedene dvije sumnjive transplantacije bubrega.

Darivatelji bubrega vozač kamiona nižeg socijalnog statusa iz Pančeva i pekar s Kosova sa šestero djece, primatelji muškarci iz Hrvatske.

Je li riječ o trgovini organima, iz KBC-a Zagreb odgovaraju.

-Sve transplantacije provode se po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb, a nakon provedene evaluacije sudionika. Sve poduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog darivatelja, priopćeno je među ostalim iz KBC Zagreb.

Dok u bolnici Merkur u kojoj su odbili transplantaciju u jednom slučaju ali i u Hrvatskoj liječničkoj komori danas o svemu šute, iz Ministarstva potvrđuju.

-Predmet je prvo ustupljen na daljnje postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije, potom na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske te je zdravstveni inspektor, u skladu sa svojim ovlastima, donio rješenje o privremenoj zabrani programa presađivanja bubrega živih nesrodnih darivatelja, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

U Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kažu nam da provode potrebne izvide i pozivaju se na tajnost.

Iz udruge pacijenata pitaju što je sa sankcijama i očekuju odgovore.

-Kako je moguće da bolnica Merkur odbije pacijenta zbog sumnje na trgovinu organima, odnosno postavila se sumnja zbog niskog socioekonomskog statusa donora, a onda je ista ta procedura obvavljena u drugoj hrvatskoj bolnici u istom gradu, na Rebru, pita Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Zakon vrijedi za sve. U Hrvatskoj je moguće presađivanje organa živih nesrodnih darivatelja, kontrole su stroge.

-Dodatno ovakvi nesrodni darivatelji moraju proći specifično psihološko testiranje, odobrenje stručnog tima transplantacijskog centra te etičkog povjerenstva zdravstvene ustanove u kojoj se vrši samo presađivanje, otkriva prof. dr. sc. Željko Župan, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, KBC Rijeka.

-Mi smo inače vrlo oprezni kad se pojavi nekava mogućnost živog nesrodnog donatora. Dosta samo prema tome oprezni baš zbog nekakve ekonomske mogućnosti jer mi to zapravo nikada ne možemo isključiti, ističe prim. dr. sc. Lidija Orlić, internist nefrolog, KBC Rijeka.

Samo oglašavanje dostupnosti ili potrebe za organima kažnjivo je zatvorom do tri godine.

-Zakondavac najstrožom kaznom do 10 godina sankcionira transplantaciju organa posjedovanjem ili posredovanjem ukoliko se zna da je osoba bila žrtva trgovanja ljudima, maglašava dr. sc. Nevena Aljinović, pravnica, Odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu.

Od prve transplantacije bubrega u Hrvatskoj prošla je 51 godina, a s više od 100 transplantacija bubrega godišnje među vodećim smo zemljama u svijetu.

Hrt.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR