Hrvatski krak udara na kolumbijsku mafiju – objavljeni detalji praćenja i uhićenja

Dvije su osobe uhićene ne području Zagreba u sklopu vrlo opsežne međunarodne akcije suzbijanja trgovine kokainom usmjerene protiv kolumbijske paravojske Gaitanističkih samoobrambenih snaga Kolumbije (AGC), također poznatih i kao Zaljevski klan (Clan del Golfo).

Riječ je o trenutno najvećem kolumbijskom narkokartelu. U posljednjih nekoliko dana međunarodna akcija je pokrenuta na području Kolumbije, Italije, Nizozemske, Slovenije, Bugarske i Hrvatske, dok je najveći dio droge zaplijenjen u Italiji čija je policija bila nositelj ove akcije. Također, u akciji je sudjelovalo i Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a (Homeland Security).

U proteklih godinu dana na području Italije, u 19 zasebnih slučajeva, tamošnja policija je u sklopu ove akcije zaplijenila ukupno 4,3 tone kokaina koji se povezuju sa Zaljevskim klanom odnosno AGC-om. Istražitelji vrijednost zaplijenjenoga kokaina procjenjuju na oko 250 milijuna eura (oko 1,9 milijardi kuna).

Operacija trajala više od godine dana

Čitava operacija počela je u svibnju prošle godine kada su istražitelji počeli tajno nadzirati članove navodne organizacije još na području Kolumbije. U koordinaciji s policijama europskih zemalja, u organizaciju su ubačeni prikriveni policijski istražitelji koji su glumili prijevoznike droge. Tako su iskontrolirali i na kraju zaplijenili ukupno 19 zasebnih pošiljki koje su iz Kolumbije došle do Italije, a težina pošiljki varirala bi od nekoliko kilograma do onih teških 600-700 kilograma kakve su zaplijenjene na području Rima.

Što se tiče osumnjičenika, dogovoreno je da se postupak provede u Italiji, tako da su uhićenja najprije obavljena u toj zemlji, a zatim bi, na temelju Europskih uhidbenih naloga Italije, nacionalne policije koje su sudjelovale u akciji uhićivale osumnjičenike na teritorijima svojih država.

Ukupno je osumnjičeno 38 osoba, a u Hrvatskoj su, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, uhićena dvojica muškaraca, obojica na području Zagreba. Jedan od uhićenih je hrvatski državljanin M.M. zvani Miljac (42), koji je uhićen na području Dubrave gdje je i živio, te državljanin Srbije koji je neko vrijeme živio u Hrvatskoj R.V.

M.M. je, inače, u Hrvatskoj prije desetak godina bio optužen kao član zločinačke grupe koja je od 2005. do 2009. iz Perua u Hrvatsku prokrijumčarila 38 kilograma kokaina.

Opaki klan

Zaljevski klan odnosno Gaitanističke samoobrambene snage Kolumbije (AGC) su kriminalna organizacija proizašla iz jedne od kolumbijskih gerilskih frakcija, no za razliku od početaka u kojima su pokazivali i neke političke ideje, s vremenom se organizacija pretvorila u čisto kriminalnu skupinu koju između ostaloga karakteriziraju vrlo brutalna ubojstva. Naime, Klan je proizašao iz desničarskih paravojski koje su prije dva desetljeća ustrojene kako bi se suprotstavile ljevičarskim gerilskim grupama u Kolumbiji poput marksističkog FARC-a (Naoružane revolucionarne snage Kolumbije), a koje su se također između ostaloga bavile trgovinom kokainom.

Prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti Klan, koji je trenutno s najmanje 3000 članova najjača narkoorganizacija u Kolumbiji, je u vezi s nekoliko kriminalnih grupacija širom svijeta, između ostalih s kriminalnim bandama s područja bivše Jugoslavije (tzv. balkanskim narkokartelom), sicilijanskom Cosa Nostrom, kalabrijskom ‘Ndranghetom, te meksičkim kartelima Sinaloa i Jalisco Nueva Generación.

Krajem prošle godine u Kolumbiji je uhićen navodni glavni vođa klana Dairo Antonio Úsuga zvani Otoniel, te je pokrenut ekstradicijski postupak budući da Otoniela traže SAD.

Iz hrvatske policije su nam potvrdili kako su njihovi kriminalisti sudjelovali u ovoj velikoj međunarodnoj akciji no nisu željeli iznositi nikakve detalje.

Jutarnji.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR