Prva džamija u svijetu sa LGBT zastavom: Otvorena za sve, osim za žene sa velom, a Bošnjaci je “ne žele”

Džamija Ibn Rushd Goethe u središnjem berlinskom okrugu Moabit razvila je zastavu duginih boja na svojoj zgradi u petak prije molitve. Kako prenosi agencija AFP, među gostima je bio i berlinski senator za kulturu Klaus Lederer.

Mnogi od prisutnih nosili su naljepnice duginih boja s natpisom “Ljubav je halal”. Džamija, osnovana prije pet godina, jedina je samoproglašena liberalna džamija u Njemačkoj i omogućava muškarcima i ženama da se mole zajedno. Otvoren je za LGBT vjernike, piše portal Bosnainfo.ba.

Džamija kao sigurno mjesto za “drugačije”

Mo El-Ketab, jedan od šestorice imama u džamiji, rekao je za AFP da želi da ona pruži “sigurno mjesto za ljude koji su drugačiji, kako bi i oni mogli iskusiti duhovnu stranu svojih života”.

Ovaj mjesec u Berlinu se održavaju dva velika događaja koji podržavaju LGBT zajednicu, Lezbijski i gej festival 16. i 17. srpnja i Christopher Street Day (CSD) 23. srpnja.

Član uprave CSD-a Marc-Eric Lehmann rekao je za AFP da je podizanje zastave “nevjerojatno snažan znak” i da je “stvarno važno” pronaći mjesto za religiju u LGBT zajednicama.

“Ne bismo trebali govoriti samo o sigurnim prostorima u berlinskim barovima i klubovima, već bismo trebali razgovarati i o sigurnim prostorima u vjerskim objektima”, dodao je.

“Mi živimo progresivan i uključiv islam”

Džamija, koja je osnovana prije pet godina, tvrdi da je liberalna i zagovara vjersku slobodu i jednakost: “Mi živimo progresivan i inkluzivan islam.”

Idejni tvorac je Seyran Ates, koji je prije 11 godina odselio u Njemačku i pokrenuo ovu ideju, da bi se 16. juna 2017. godine ona i ostvarila. Džamija je dobila ime po islamskom učenjaku, liječniku i filozofu Ibn Rushdu i njemačkom piscu i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.

Seyran Ates je tada za njemački magazin Der Spiegel rekao da je džamija otvorena za sve, osim za one koji nose burku ili nikab. Ona smatra da pokrivanje cijelog tijela nema nikakve veze s vjerom.

Dodaje da u Njemačkoj vlada “turski državni islam” te da većina imama ima poremećen odnos prema vjerskim slobodama, ravnopravnosti spolova i homoseksualcima.

Ona smatra da je interpretacija islama iz prošlosti posljedica toga što su liberalni muslimani u Njemačkoj prepušteni sami sebi.

Zbog svog liberalnog stava prema islamu, 59-godišnja Seyran Ates često je izložena kritikama, čak i uvredama i prijetnjama.

Liberalna džamija bila je na udaru islamskog svijeta

“Potpuno je jasno da se radi o projektu pod izravnim utjecajem Gülenova pokreta i sličnih pogubnih organizacija”, priopćila je tada središnja turska islamska institucija Diyanet.

“Oni krše temelje naše uzvišene vjere”, stoji u priopćenju Diyaneta, u kojem se ističe da se radi o “pokušajima da se zatre i uništi” islam. Turska vjerska organizacija, pod čijom je ingerencijom oko 2,5 milijuna vjernika turskog podrijetla u Njemačkoj, poručila je “vjernicima” u Njemačkoj da se “ne daju isprovocirati”.

Liberalnu džamiju kritizirao je i najviši vjerski autoritet u Egiptu Dar al-Iftaa, koji je preko svoje Facebook stranice, koju prati 18 milijuna ljudi, poručio da liberalnim džamijama nije mjesto u islamskom svijetu.

“Žene ne mogu klanjati u istom redu s muškarcima. Žene ne smiju klanjati bez marame. Ne može žena biti hodža ako je to džamija u kojoj se muškarci mole”, navedeno je na profilu ove utjecajne organizacije.

Također, “liberalna džamija” nije bila prihvatljiva ni za Bošnjake u Njemačkoj, te su kategorički rekli da im ne treba.

Bosnainfo.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR