Pristižu nove informacije o aferi ‘Sky aplikacija’. Ko ima razloga za strah?

Istražne radnje nakon raspakivanja Sky aplikacije ulazi u novu fazu, i to nakon što su u timovi koji rade na analizi poruka koje su razmjenjivale kriminalne grupe, dobili dodatni materijal iz stranih službi, otkriva Raport.

Osim što ‘padaju’ članovi kriminalnih grupa, uglavnom razgranatih narko-bandi koje su u BiH uvlačile ogromne količine droge, razobličavaju se i šokantne uloge pojedinih članova policijskih i pravosudnih institucija.

Tako je u fokus došao bivši ministar sigurnosti BiH i državni poslanik Dragan Mektić, koji je ‘kupio’ stan od svog bivšeg savjetnika i osumnjičenog narko-dilera Bojana Cvijetića, čiji su kriminalni poslovi raskrinkani upravo Sky aplikaciji.

Istraga je pokrenuta i protiv tužiteljice Tužilaštva BiH Diane Kajmaković, koju su kriminalci spominjali u svojom prepiskama. Nije poznato u kojem kontekstu ste ona spominje, ali je sumnjivo to što je u dva slučaja obustavila istrage.

No, vratimo se novim materijalima.

Prema informacijama Raporta, istražni timovi policijskih agencija u BiH dobili su nove skripte komunikacija kriminalnih bandi koje operiraju u našoj državi.

U sklopu tih komunikacija, navodno, kriminalci spominju brojne operativce policijskih agencija s kojima na neke načine sarađuju.

I tu se ne spominju samo službenici, nego i šefovi raznih odjela FUP-a, SIPA-e, pa čak i OSA-e.

No, posebno je šokantno, što se iz prepiski može raspoznati, da kriminalne grupe nisu samo sarađivale sa službenicima policijskih agencija, nego čak i upravljale određenim istragama i procesima. Tačnije, preko svojih ‘ubačenih elemenata’ u policijskih službema, plasirali su pojedinim medijima pogrešne informacije, kako bi se istrage usmjeravale u druge pravce.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR