Podsjećanje: Kada i kako je Sven Hrvat Alkalaj, dobio državljanstvo RH!

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj hrvatski je državljanin, potvrdio nam je pouzdani diplomatski izvor. Upravo zbog činjenice da ima i državljanstvo RH, Alkalaj se ovih dana našao u središtu afere jer ga se sumnjiči da je državljanstvo dobio preko veze.

Prema pisanju sarajevskog tjednika Slobodna Bosna, Alkalaj je od šefice hrvatske diplomacije Kolinde Grabar-Kitarović tražio pomoć kako bi dobio državljanstvo Hrvatske i u tome je uspio, piše taj tjednik, jer mu je Grabar-Kitarović sredila dobivanje državljanstva temeljem diskrecijskog prava primanja u hrvatsko državljanstvo. No, prema našim pouzdanim informacijama, Alkalaj je hrvatsko državljanstvo dobio prije nego što je postao ministar.

Naš izvor nije nam mogao precizno kazati kada je bosanskohercegovački šef diplomacije postao državljanin RH, ali tvrdi da je to bilo sredinom 2006., dakle prije njegova izbora na ministarsku dužnost. U hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli ništa reći o slučaju Alkalaj.

-Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nije nadležno za vođenje evidencije o osobnim stanjima hrvatskih državljana, niti je ovlašteno davati podatke o osobnim stanjima hrvatskih državljana – objasnio je glasnogovornik MVPEI-ja Željko Belaj. Međutim, u Ministarstvu izričito tvrde kako ministrica Grabar-Kitarović ni na koji način nije bila uključena u proceduru izdavanja državljanstva Svenu Alkalaju.

Prije imenovanja za ministra početkom ove godine, Alkalaj je bio dugogodišnji veleposlanik BiH u Americi, a potom i u Bruxellesu. Jedan je od rijetkih na političkoj sceni BiH za kojeg se nikad nisu vezivale afere. Sarajevski tjednik nadalje piše kako je Alkalaj tražio hrvatsko državljanstvo zato što posjeduje kuću u Slanom kod Dubrovnika.

Kao stranac, Alkalaj bi na tu nekretninu morao plaćati porez koji je u odnosu na državljane Hrvatske veći za oko 200 eura, objašnjava se u tekstu Slobodne Bosne. Sarajevski tjednik još zaključuje kako je ovim postupkom ministar vanjskih poslova BiH “opasno poljuljao vlastitu političko-diplomatsku vjerodostojnost koja ionako nije odveć jaka”.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je danas da je Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BIH), primljen u hrvatsko državljanstvo 2006., na temelju članka 16. Zakona o hrvatskom državljanstvu, odnosno na temelju pripadnosti hrvatskom narodu.

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR