test

PDA predala krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH: Kako je Hodža iz Živinica završio dva preletačevića

Nakon političke drame u Tuzli, PDA predala krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog političke korupcije protiv svojih bivših članova.

Naime, prošle sedmice su dva zastupnika PDA, dan nakon potvrde rezultata izbora, pod sumnjivim okolnosima prešla u SDA. Raport je već najavio da će zbog svega biti predata krivična prijava.

Tako su Jakub Suljkanović i Senad Alić osigurali koaliciji SDA-DF većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona i mogućnost formiranja vlasti.

Sumnja se da su SDA-DF ovu dvojicu zastupnika ‘završili’ preko živiničkog biznismena Abdurahmana Hodžića Hodže. Hodža je inače poznat kao lobista SDA, finansijer i kadrovik DF-a. (Hodža je ispred DF-a imenovao Admira Andeliju za direktora Elektroprivrede BiH koji je član SDA).

Zbog tih sumnji, PDA je sad podnijela krivičnu prijavu protiv Alića, Suljkanovića i Hodže, ali i Fahrudina Skopljana, šefa lokalne SDA.

U prijavu PDA navodi da su Suljkanović i Alić preuranjeno predali svoje mandate SDA. Jer u trenutku potpisa nisu ni bili zastupnici.

Pored toga, PDA u prijavi navodi da postoje saznanja o političkoj korupciji.

“Postoji sumnja da su Alić i Suljkanović ucjenjeni, odnosno, postoji sumnja da su imenovani zbog sumnje u koruptivne radnje bili jedan vremenski period na ‘posebnim mjerama’, te da će u slučaju pristupanja većini koja bi formirala izvršnu vlast u TK biti ‘amnestirani’ od odgovornosti.”, navodi PDA.

Drugi motiv preletačevića i lobista

U prijavi se navodi u drugi motiv.

“Drugi motiv je uzimanje velike količine novca kako bi postali dio većine kojom bi se postojeća struktura održala na vlasti ili formirala vlast sa svojim izvršiocima, koji bi, prema postajanju sumnje, obezbijedili Abdurahmanu Hodžiću dobjanje tendera. Odnosno prevlast nad ostalim ponuđačima, za izvođenje radova na izgradnji putne zaobilaznice oko Đurđevika gdje se vrijednost usluge kreće oko cca 100.000.000 KM. Tako da je iznos novca koji su imenovani uzeli zaista visok”, navodi se u prijavi.

Kako nam je rečeno, PDA je poslala ovu prijavu i dopis CIK-u kako bi spričili dodjelu mandata dvojici zastupnika.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR