Pao je dogovor – HRS je klekao pred Komšica i neće podržati Borjanu!

Nije teško zaključiti da svako priopćenje HRS-a se bavi drugima te tako žele preko medija skrenuti pažnju na sebe.

U jednom djelu se otvoreno miješaju u uređivačku politiku druge stranke, a samo nekoliko rečenica kasnije to sami demantiraju, piše mostarski portal blizak HDZ-u BiH Borak.info.

Ne podržavamo kandidaturu Borjane Krišto

-Slijedom kontinuiranih objava i izjava u javnosti od strane HDZ Bosne i Hercegovine i njihovih dužnosnika kako „sve hrvatske stranke podržavaju kandidaturu Borjane Krišto“, ovim putem moramo iskazati službeni stav Hrvatska republikanska stranka kako HRS ne podržava kandidaturu Borjane Krišto za hrvatskog člana Predsjedništva. Ljudi neka glasuju po svojoj savjesti, ali našu podršku kandidatkinja HDZ-a BiH nema, istaknuli su.

Iz HRS-a se pozivaju da je HDZ BiH obećavao, ali zanemaruju ulogu međunarodne zajednice koja nije sklona Hrvatima te svoju ulogu povlačenja iz pregovora s kojom su okrenuli leđa Hrvatima u BiH.

HDZ-a BiH obećavao

Puno prije službenog raspisivanja Izbora 2022., u vremenu kada je vrh HDZ-a BiH obećavao „sa sigurnošću“ uspješan ishod pregovora oko izmjena izbornog zakona, HRS je točno predvidio ne samo ishode tih razgovora, nego i cijeli razvoj okolnosti i situacije oko izbora i izbornog procesa. To je vrlo lako dokazivo, ako se samo površno pregledaju javni istupi naših dužnosnika. Od tada, pa tijekom cijelog perioda od lokalnih izbora do raspisivanja Općih, inzistirali smo o svehrvatskom konsenzusu oko hrvatskog kandidata za Predsjedništvo, ističe HRS.

Ovo je samo jedan od primjera direktnog miješanja u politiku druge stranke.

Čović nije želio prepustiti slučaju kontrolu nad infrastrukturom svoje stranke

Očigledno je kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odustao od borbe za Predsjedništvo, ali u isto vrijeme nije želio prepustiti slučaju kontrolu nad infrastrukturom svoje stranke, kako bi nakon izbora zauzeo planiranu poziciju za sebe i svoje pulene. Iste one koji zadnjih 8 godina nisu napravili apsolutno ništa po pitanju rješavanja hrvatskog pitanja u BiH. Koliko smo nisko pali ponajbolje govori činjenica da praktično „molimo“ Bakira Izetbegovića da ovaj put ne podrži Komšićev izbor, piše u priopćenju HRS-a koje je direktno miješanje u politiku druge stranke.

U istom priopćenju tvrde drugačije.

Ne želimo i nećemo se petljati u njihovo vođenje politike

Sve je to sasvim legitimno od strane vodstva HDZ-a BiH. Ne želimo i nećemo se petljati u njihovo vođenje politike, ali isto tako ne dopuštamo identificiranje te politike sa prefiksom „hrvatski“. To je politika HDZ-a BiH, to nije hrvatska politika. Ne dopuštamo stavljanje u taj kontekst HRS-a, stranke s hrvatskim predznakom. Borjana Krišto je i pravno i politički gledano kandidat HDZ-a BiH, ne „stranaka s hrvatskim predznakom“, ističu da ne postoji hrvatska politika bez njih.

Što znači glasovanje po savjesti, jeli to znači da im neće smetati da njihovi birači glasuju za Komšića ?

HRS NE PODRŽAVA NJENU KANDIDATURU, sve ljude pozivamo da, kada je lista za Predsjedništvo u pitanju, glasuju po svojoj savjesti, zaključuju u priopćenju.

Za kraj bojimo se da veliki Hrvati iz HRS-a te njihovi glasovi ne bude direktna potpora Željku Komšiću.

HRS kao hrvatska stranka trebao bi se zalagati da novi član Predsjedništva bude izabran glasovima Hrvata.

Borak.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR