MOST BiH protiv dojučerašnje mentorice Borjane Krišto

Slijedom kontinuiranih objava i izjava u javnosti od strane HDZ-a BiH i njihovih dužnosnika kako „sve hrvatske stranke podržavaju kandidaturu Borjane Krišto“, ovim putem moramo iskazati službeni stav Hrvatske republikanske stranke kako HRS ne podržava kandidaturu Borjane Krišto za hrvatskog člana Predsjedništva. Ljudi neka glasuju po svojoj savjesti, ali našu podršku kandidatkinja HDZ-a BiH nema.

Puno prije službenog raspisivanja Izbora 2022., u vremenu kada je vrh HDZ-a BiH obećavao „sa sigurnošću“ uspješan ishod pregovora oko izmjena izbornog zakona, HRS je točno predvidio ne samo ishode tih razgovora, nego i cijeli razvoj okolnosti i situacije oko izbora i izbornog procesa. To je vrlo lako dokazivo, ako se samo površno pregledaju javni istupi naših dužnosnika. Od tada, pa tijekom cijelog perioda od lokalnih izbora do raspisivanja Općih, inzistirali smo o svehrvatskom konsenzusu oko hrvatskog kandidata za Predsjedništvo.

Predlagali smo politički neovisnu osobu, intelektualno kapacitiranu i domoljubno osviještenu, iza koje bi iskreno stale sve hrvatske stranke. Osobu koja će djelovati motivirajuće na hrvatsko biračko tijelo. Do zadnjeg trenutka smo inzistirali na tome, u prilog čemu ide činjenica da smo sami odustali od kandidature svog kandidata, kako se ne bi na ovoj razini razbijalo hrvatsko političko biće, osobito znajući kako se ponovno kandidirao uzurpator Željko Komšić.

Umjesto da shvate povijesnu ozbiljnost trenutka i odgovornost, najjača stranka, odnosno njen predsjednik, odlučili su kandidirati Borjanu Krišto. Gospođa Krišto ima višedesetljetni staž u politici, još od 1999. Može li netko istaći makar jednu stvar koju je uradila za dobrobit hrvatskog naroda i čovjeka, a s kojom bi se mogla pohvaliti?

Godine 2010. je već jednom bezuspješno bila kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. U godinama kasnijih izbornih ciklusa, 2014. i 2018. izborna jedinica gdje je nosila listu imala najmanju izlaznost. Godine 2018., uz malu izlaznost, imala je i ogroman prosjek nevažećih/poništenih listova. Čak 14%!

Ne može, dakle, se očekivati da njena kandidatura iole djeluje motivirajuće. Baš suprotno. U konstelaciji odnosa u kojima bošnjačka politika otvoreno želi od Hrvata napraviti manjinu u svome domu, potez njene kandidature je ultimativni dokaz kako hrvatska politička elita, na čelu sa HDZ-om BiH živi u svom nekom svijetu, bez ikakvih dodirnih točaka sa stvarnošću i kako isključivo ima u interesu zadržati/održati sinekure. Interes hrvatskog naroda i hrvatskog čovjeka im nije niti u primislima.

Očigledno je kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odustao od borbe za Predsjedništvo, ali u isto vrijeme nije želio prepustiti slučaju kontrolu nad infrastrukturom svoje stranke, kako bi nakon izbora zauzeo planiranu poziciju za sebe i svoje pulene. Iste one koji zadnjih 8 godina nisu napravili apsolutno ništa po pitanju rješavanja hrvatskog pitanja u BiH. Koliko smo nisko pali ponajbolje govori činjenica da praktično „molimo“ Bakira Izetbegovića da ovaj put ne podrži Komšićev izbor.

Sve je to sasvim legitimno od strane vodstva HDZ-a BiH. Ne želimo i nećemo se petljati u njihovo vođenje politike, ali isto tako ne dopuštamo identificiranje te politike sa prefiksom „hrvatski“. To je politika HDZ-a BiH, to nije hrvatska politika. Ne dopuštamo stavljanje u taj kontekst HRS-a, stranke s hrvatskim predznakom. Borjana Krišto je i pravno i politički gledano kandidat HDZ-a BiH, ne „stranaka s hrvatskim predznakom“.

HRS ne podržava njenu kandidaturu, sve ljude pozivamo da, kada je lista za Predsjedništvo u pitanju, glasuju po svojoj savjesti.

HRS

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR