Otac Crnogorac, majka Hrvatica a on teški srpski mitoman

Wimbledon, najprestižniji teniski turnir na svijetu, koji počinje sutra, donio je nezapamćenu odluku. Naime, prije mjesec dana objavio je da zbog ruske agresije na Ukrajinu i pomoći Bjelorusije Putinu, zabranjuje nastup ruskim i bjeloruskim teniserima i teniserkama.

Na to su ATP i WTA reagirali svojom odlukom, također presedanom. Objavili su da zbog spomenute zabrane ove sezone neće računati bodove osvojene na Wimbledonu. Tako će legendarni turnir ovog ljeta biti ekshibicija s raskošnim nagradnim fondom jer se osim za premije neće igrati ni za šta drugo.

Đoković najveći gubitnik sukoba Wimbledona i ATP-a oko Rusa

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta i šesterostruki osvajač Wimbledona, ovakvu odluku tog turnira nazvao je suludom te onom kojom gube obje strane. Đoković je veliki gubitnik ovog sukoba Wimbledona i ATP-a. Branitelj naslova u All England Clubu izgubit će broj 1 jer je prošle godine na Wimbledonu osvojio 2000 bodova.

“Ovo je jako nekorektno prema meni, prema svima koji su ostvarili odlične rezultate prošle godine. Gubim bodove, a nemam ih priliku odbraniti zbog politike. Izgubit ću čak 4000 bodova jer nisam mogao igrati ni Australian Open”, poručio je Đoković te još jednom kritizirao Wimbledon.

Prije sutrašnjeg početka odbrane naslova i lova na četvrtu uzastopnu titulu, u koji kreće protiv Soonwoo Kwona, dodatno se osvrnuo na zabranu Rusima i Bjelorusima: “Ne znam šta su oni skrivili u vezi događaja u Ukrajini. Nije fer da ih se kažnjava zbog onoga što se tamo dešava.

Da se tako nešto zabrani meni koji nisam doprinio sukobu, bio bih ljut. Želio bih podsjetiti da je od 1992. do 1996. srpskim sportistima bilo zabranjeno natjecati se na međunarodnoj razini, tako da znam kako se sada osjećaju Rusi i Bjelorusi.”

Đoković je rekao i kako se osjeća u pogledu aktuelne zabrane igranja na još jednom ovogodišnjem Grand Slamu. Američke vlasti naime još uvijek ne dopuštaju ulazak u državu nevakcinisanima protiv korone, pa Đoković za sada ne može igrati ni US Open koji je za dva mjeseca. “Znam da trenutno ne mogu igrati US Open, ali to mi daje dodatnu motivaciju da što bolje odigram ovdje na Wimbledonu.”

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR