Osim portabl smeća kupljenog pod respiratore, i u KS je korišten tehnički kisik. Šta čeka Tužiteljstvo BiH?

O korištenju respirtaora ACM812A na KCUS-u ranije je istragu pokrenulo Tužilaštvo KS, a navodno je o tome ispitivana i šefica Klinike za anesteziju Amela Katica

Na današnjem ročištu pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM, odbrana optuženog Fahrudina Solaka nastavila je s uvođenjem materijalnih dokaza.

Među dokazima kojima advokati Fahrudina Solaka žele suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite odbraniti od optužbi su razni dopisi različitih institucija, a koji su se odnosili na potrebe zdravstvenih ustanova i javne nabavke vezane za kupovinu sredstava za borbu protiv korona virusa.

Tako je advokatica Marsela Bajramović Sudu BiH dostavila dopis Zavoda za javno zdravstvo FBiH od 31. marta 2020. u kojem je dostavljen plan potreba zdravstvenih ustanova u FBiH za borbu protiv pandemije.

Iako optužnica u ovom predmetu ne negira potrebu nabavke respiratora, kao ni teške uvjete njihove nabavke u vremenu početka pandemije, advokati Solaka Sudu žele dokazati kako se cjelokupna situacija u to vrijeme odražavala i na nabavku respiratora ACM812 A.

ENES MEMIĆ KAO SVJEDOK I DIREKTOR ODGOVORIO NA ZAHTJEV ODBRANE

Kao dokaz uložen je i zahtjev Solaka od 29. aprila, kada su mediji uveliko izvještavali o načinu nabavke respiratora, upućen glavnoj tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji. U tom zahtjevu Solak je zatražio hitno provođenje istrage kako je naveo “neobjektivnih i krivih navoda” u medijima, a vezano za nabavke medicinske opreme. Na ovaj dokaz tužitelj Tužilaštva BiH Džermin Pašić imao je prigovor relevantnosti, dok je advokatica Marsela Bajramović kazala da je to za odbranu bitno, jer “pokazuje stanje svijesti” njenog branjenika.

Sudu BiH je dostavljena i još jedna ponuda kojom odbrana želi dokazati da je i tom ponuđaču odgovoreno iz FUCZ-a, te da nije kako oni tvrde tačno da se komuniciralo samo s Fikretom Hodžićem, vlasnikom “FH Srebrena malina”.

Kao dokaz je uloženo i saopćenje Agencije za javne nabavke BiH od 30. marta 2020. godine, koje odbrana Solaka smatra da ide njemu u korist, te odgovor Vlade FBiH upućen u maju 2020. godine kao odgovor na upit Tužilaštva BiH o tome zbog čega kod odluke za nabavku respiratora, za šta je izdvojeno oko 10,5 miliona KM budžetskog novca, nije konsultiran Ured za zakonodavstvo Vlade FBiH.

Odbrana Fahrudina Solaka uložila je i brojne druge dokumente koji se odnose općenito na nabavke u vrijeme pandemije, a dostavljen je i jedan dokument iz Federalne uprave civilne zaštite za kojeg odbrana Fahrudina Solaka tvrdi da dokazuje da je bilo još slučajeva, a ne samo kod “FH Srebrena malian” kada se u FUCZ-u vršilo terećenja računa u trezorskoj aplikaciji na osnovu datuma na računu, a ne na ugovoru.

Naime, ranije je Tužilaštvo BiH predočilo svoje dokaze da je do unosa terećenja računa FUCZ-a u trezorskoj aplikaciji po osnovu nabavke respiratora došlo već 2. aprila, a Ugovor je FUCZ s “Malinom” potpisao 3. aprila 2020. godine.

Zanimljivo je da je Solakova odbrana od FUCZ-e tražila određenu dokumentaciju koju koristi kao dokaz tek početkom ove godine, a odgovore na zahtjev Solakove odbrane dostavio je sad već smijenjeni Enes Memić, koji je u to vrijeme obavljao funkciju direktora FUCZ-a, ali Memić je u ovom postupku prije dostave dokumentacije Solakovoj odbrani bio i svjedok. Zbog toga je prigovor na ovaj dokaz imao i tužitelj Tužilaštva BiH Džermin Pašić.

– Da li je ovo stručno mišljenje? Šta ono predstavlja i koja je njegova snaga? Govorimo o činjenici da je naknadno traženo da se o ovome izjašnjavaju svjedoci koji su već saslušani. Mi prigovaramo da FUCZ-e nije mogla dati ovakvo mišljenje – kazao je Pašić.

Također, tužilac Pašić je ukazao na to da Tužilaštvo BiH tvrdi da nije nabavljena vrsta respiratora koji mogu izliječiti koronu, te je naglasio da veliki broj dokumentacije koju odbrana ulaže kao dokaz izlazi iz konteksta optužnice.

Solakova odbrana danas je kao dokaze uložila i brojne tekstove objavljivane na početku pandemije korona virusa u medijima, dok je na neke kao nerelevantne Tužilaštvo BiH imalo prigovor, što je predsjedavajući Sudskog vijeća dijelom i uvažio.

Odbrana Fahrudina Solaka danas je najavila da će naknadno uložiti još 101 dokaz, na što je predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić upozorio da je to bespotrebno “zatrpavanje spisa”.

– Nisam do sada vidio 1.000 dokaza u jednom spisu. Bavimo se procedurama koje zamagljuju suštinu – kazao je Perić.

ODUSTAJANJE OD POJEDINIH SVJEDOKA

Odbrana Fahrudina Solaka najavila je da je planirano da pozovu još tri svjedoka, te da saslušaju svog branjenika. Kao svjedokinja odbrane već na narednom ročištu 13. jula trebala bi se pojaviti Amela Katica, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Na ročištima koja će ponovo biti održavana tek od oktobra na poziv Solakove odbrane trebali bi svjedočiti i Jovan Roganović i Aleksandar Nikić, inače vlasnik i uposlenik firme koja je instalirala respiratore ACM812 A u bolnicama u FBiH. Odbrana Fahrudina Solaka saopćila je danas da je odustala od toga da kao svjedoke pozove Aljošu Čamparu, Biseru Turković, Edisa Arifagića i Naidu Zahiragić.

Podsjećamo, prema odgovorima iz bolnica u kojima su instalirani ili kojima su dostavljeni respiratori ACM812 A, a na upit Fokusa nijedna ih nije koristila, izuzev bolnice u Orašju koja je zabilježila jedna bezuspješan pokušaj.

– Jednom smo ih pokušali koristiti na pacijentu. Taj pokušaj je vrlo brzo završio neuspješno u smislu da je sam respirator bez ikakve najave i potrebe mijenjao zadane parametre i moduse ventilacije.Shodno tome ga smatramo izrazito nepouzdanim i neupotrebljivim za liječenje pacijenata koji zahtijevaju strojnu ventilaciju – naveli su u ranijem odgovoru za Fokus specijalisti anestezije u bolnici u Orašju. Iz KCUS-a nisu odgovorili na Fokusov upit, ali su iz ovog kliničkog centra ranije sami u javnost plasirali informaciju da koriste respiratore ACM812 A.

Inače, o korištenju ovih uređaja na KCUS-u ranije je istragu pokrenulo Tužilaštvo KS, a navodno je o tome ispitivana i doktorica Amela Katica. O ovoj istrazi u javnosti gotovo nema nikakvih informacija, te će biti zanimljivo čuti šta će o svemu reći doktorica Katica koja se do sada oglušivala i na upite Fokusa o namjeni respiratora ACM812 a. Bit će ovo prvi put da neko od anesteziologa s KCUS-a, a nakon što je otvorena istraga govori o ovim uređajima i njihovoj namjeni, a da to mogu čuti i predstavnici medija.

Tužitelj Mirza Hukeljić obavijestio je danas Sudsko vijeće da je vještak biomedicinskih nauka iz Italije spreman doći pred Sud BiH 5. oktobra kako bi iznio svoj nalaz o tome da nabavljeni respiratori ACM812 A nisu namijenjeni za liječenje pacijenata oboljelih od Covid 19. Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić insistirao je na tome da Tužilaštvo BiH pojasni zbog čega je potrebno da ovaj vještak iznosi svoj nalaz kada je o tome već govorio pred Sudom BiH vještak Ismet Suljević.

Tužitelj Hukeljić je pojasnio da je važno da i ovaj vještak s tehničkog aspekta pojasni Sudskom vijeću o kakvim je respiratorima riječ.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Semira Degimendžić / Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR