Napokon nešto pametno i od bugojanskog kabadahije

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, komentarisao je trenutnu političku situaciju pred oktobarske izbore.

– Prođoše dvije sedmice od velikih protesta u Sarajevu ispred sjedišta OHR-a koji su organizovani na poziv SDP-a BiH, koji su podržale mnoge stranke i nevladine organizacije. Kratkoročno moglo bi se reći da su protestima postignuti ciljevi, jer je visoki predstavnik odustao od izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na tzv. legitimno predstavljanje i na dalje segregacije po etno nacionalnoj osnovi – navodi Helez.

Kaže da su nametnute tehničke izmjene izbornog zakona koje u određenim segmentima poboljšavaju transparentnost ukupnog izbornog procesa.

– Međutim od tog dana do danas rijetko ko od probošnjačkih i probosanskohercegovačkih stranaka spominje dalje reakcije Visokog predstavnika i intervenciju istog na politički dio Izbornog zakona i Ustava. Stranke koje su tog dana bile ispred OHR-a već vode bespoštednu i grčevitu borbu za svaki glas iako još nije počela zvanična izborna kampanja. Dok problem za BiH koji “visi u zraku”, a koji bi mogao trajno cementirati etno nacionalne podjele i BiH napraviti potpuno nefunkcionalnom državom niko i ne spominje – ističe on.

Visoki predstavnik je jasno rekao da ostavlja političkim akterima u BiH šest sedmica da se pokušaju dogovoriti oko političkog dijela izmjena Ustava i Izbornog zakona, podsjeća Helez dodajući da “očito da današnji glavni akteri političke scene u BiH to nisu ozbiljno shvatili”.

– Bojim se da nam se ta neozbiljnost obije o glavu kao što nam se desio i rat i agresija koje smo na početku neozbiljno shvatili. Bojim se da nam se ne ponovi Dejton koji je trajno podijelio Bosnu i Hercegovinu kao nikad do tad u njenoj 1000godišnjoj historiji.

Zbog toga pozivam sve ključne političare u BiH koji vole ovu državu da se vrate političkom lobiranju kod ambasada u BiH, zatim kod visokog predstavnika, ključnih država svijeta i njihovih vlada parlamenata i predsjednika, jer ko ne vidi da druga strana vrši pritisak i još intenzivnije lobira da trajno podijeli BIH taj ne treba da se bavi politikom – naveo je Helez.

Pressmediabih.com

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR