test

HNP, HDZ 1990 i SDA su braća po kriminalu u HBŽ

Već u nekoliko navrata smo pisali i informirali javnost, a i nadležne institucije javnim putem upozoravali, o pripremi pljačke proračuna i građana FBiH u iznosu većem od 500 000 KM. Radi se o nezakonitoj isplati poticaja isključivo odabranim korisnicima koji u vrijeme nezakonite sjetve ozimih kultura u jesen 2021. godine nisu imali ugovore o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Glamoč, piše portal Zvono.ba.

Da je ZVONO bilo u pravu govore neslužbene, ali provjerene informacije. Božo Perić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ je naložio službenim osobama ministarstva PVŠ HBŽ izlazak na teren i sačinjavanje zapisnika o realiziranoj proizvodnji ozimih kultura, te unošenje podataka o istoj u sustav RPG-a (Registar poljoprivrednih gospodarstava). Perić je to učinio iako je kao ministar znao da je ta proizvodnja nelegalna i nezakonita. Dakle, zna da su pojedini korisnici uzurpirali državnu zemlju, bez ugovora o zakupu, ali ih želi nagraditi.

“Vi prekršite zakone, a ja ću vas nagraditi.” Hrabrost ili ludost?

Postavlja se pitanje što bi učinio kada bi netko došao na njegovu vlastitu zemlju i koristio je bez pitanja. Bi li mu tada Božo Perić iz svog džepa dao novac i rekao mu: “Nisam ti dao dozvolu da koristiš zemlju, ali ti evo novaca da te nagradim za to nepoštenje.” Sigurno ne bi.

U ulozi ministra je dužan štititi i čuvati državno poljoprivredno zemljište. S novcem iz proračuna upravljati na pošten i zakonom reguliran način, a ne djelovati za račun samo određenih poljoprivrednika i “poljoprivrednika”.

Mora se priznati da ministar Perić pokazuje znatnu dozu hrabrosti i ustrajnosti u kršenju propisa FBiH, za sada nekažnjeno.

Unatoč brojnim našim upitima i porukama, ministar Božo Perić još nije skupio hrabrost stati pred javnost. Ogroman kriminal se događa u resoru koji on vodi, a on očito ne smatra da bi javnost trebao upoznati o svojim stavovima i o tome što je učinio da se kriminal spriječi.

Kako će ministar Dedić reagirati?

Sada je ministar Perić prebacio „lopticu“ svom kolegi ministru PVŠ FBiH Šemsudinu Dediću koji treba donijeti konačnu odluku o isplati poticaja. Vrlo brzo ćemo vidjeti hoće li federalni ministar poljoprivrede podržati koruptivne aktivnosti svog resornog kolege i odobriti isplatu poticaja uzurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta. To bi svakako bio pravni nonsens i prema našim važećim propisima ozbiljno kazneno djelo.

Iz nedavnog intervjua koji je ministar Dedić dao jednom dnevnom listu, građani FBiH mogu opravdano očekivati da ove koruptivne aktivnosti ministra Perića neće naići na plodno tlo kod ministra Dedića.

“Neću ja samo nagraditi vas nepoštene, nego ću i kazniti poštene! Nek’ znaju da se tako ne može kod nas.”

Ove koruptivne i nezakonite aktivnosti ministra Perića nepošteno stimuliraju, favoriziraju i nagrađuju uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta. U isto vrijeme i kažnjavaju proizvođače koji poštuju sve zakonske propise, te bitno remete tržišne uvjete u korist nepoštenih proizvođača. S obzirom na predviđenu visinu poticaja za ozime kulture, nepošteni proizvođači mogu ponuditi proizvode po konkurentnijim cijenama na tržištu ili mogu uložiti više sredstava u proizvodnju, te tako imati bolje prinose. U svakom slučaju se nepošteno favoriziraju u odnosu na one koji su pošteni i koji se drže zakonskih propisa.

Nekažnjeno grubo kršenje propisa od strane nadležnih državnih tijela, a koji bi trebali inzistirati na njihovom provođenju, daje vrlo lošu poruku za sve buduće proizvođače i potencijalne ulagače.

Izborna kampanja se ne može voditi preko leđa poštenih poljoprivrednika, a za račun nepoštenih

Božo Perić je predsjednik OO HDZ 1990 Livno i nositelj liste HDZ 1990-HNP za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Izborna kampanja se ne može voditi preko leđa poštenih poljoprivrednih proizvođača i grubim kršenjem propisa! Znamo da su izbori pred vratima. U čiju korist i za čiji račun se ovako svjesno i grubo krše svi zakoni ostaje za vidjeti.

Pratit ćemo razvoj ove priče.

Zvono.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR