test

Na Krimu upravo traje velika operacija, 60 kilometara iza prve linije. To znači samo jedno

U iščekivanju “daljnjih ukrajinskih proboja”, Rusija na Krimu – poluotoku koji je anektirala 2014. – gradi utvrdu i kopa rovove kilometrima iza prve linije bojišnice. Pokazuju to najnovija izvješća koja prenosi The Telegraph.

“Na teritoriju Krima, pod mojom kontrolom, provodi se fortifikacija s ciljem jamčenja sigurnosti svih Krimljana”, rekao je Sergej Aksjonov, proruski guverner te regije u petak. Dodao je da se to događa iako je vojska već ranije poduzela mjere obrane Krima.

Ovi navodi u skladu su s obavještajnim izvješćem britanskog Ministarstva obrane od jučer, u kojem je pisalo da ruske snage kopaju rovove duž granice s Krimom, kao i nedaleko rijeke Siversky-Donets, koja se nalazi između Luganska i Donjecka.

Ukrajina nastavlja sa snažnom protuofenzivom

Na nekim područjima, to se odvija i na 60-ak kilometara duboko iza prve crte bojišnice, naveli su britanski obavještajci. To sugerira da se Rusija priprema za ukrajinske proboje, dodaje se u izvješću.

Ukrajina je posljednjih tjedana vodila uspješnu protuofenzivu u kojoj je ponovno zauzela više od polovice teritorija koji je izgubila od Rusije tijekom rata. Prošlog tjedna Ukrajinci su ušli u Herson, glavni grad ukrajinske regije koja graniči s Krimom. Bio je to još jedan udarac za Rusiju, devet mjeseci od početka invazije na susjednu zemlju.

Znakovi da je Moskva nervozna

Kijev je više puta isticao da će se nastaviti boriti dok ne vrate i zadnji pedalj zemlje koji je okupirala Rusija, uključujući i Krim.

Iako je sjeverna granica tog anektiranog poluotoka još uvijek desetke kilometara udaljena od bojišnice, već je bilo nekoliko uspješnih napada na ruske vojne objekte i infrastrukturu na Krimu, uključujući eksploziju na Kerčkom mostu koji ga povezuje s Rusijom u listopadu.

Da je Moskva nervozna kada je u pitanju ukrajinsko približavanje Krimu, pokazale su i nove satelitske snimke kopanja rovova od prošlog tjedna.

Telegram.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR