MINISTARSTVO IGNORIŠE STAV PRAVOBRANILAŠTVA BIH: Porodica Ševo ne može imati monopol nad milionskim poslovima homologacije

Kako je Žurnal upozoravao u nekoliko ranijih tekstova, od 8. augusta jedina administrativna tijela za obavljanje poslova homologacije i certificiranja su Konzorciji čiji su nosioci firme Centar motor iz Širokog Brijega i Centar za automobilsko inženjerstvo iz Banje Luke.

Objavljeno je ovo na web stranici Ministarstva komunikacije i prometa BiH. U svojoj odluci se pozivaju na presudu Suda BiH o poništenju odluke Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH prema kojoj su ove poslove mogli obavljati sve firme koje su se prijavile na prošlogodišnji konkurs, a da ispunjavaju uslove.

Ugovori su, podsjetimo, raskinuti sa Konzorcijima na čijem čelu su se nalazile firme Automotive center centar za vozila iz Sarajeva i EIB Internationale iz Banje Luke. Na ovaj način, Ministarstvo je ugrozilo radna mjesta za veliki broj inženjera uposlenih u ovim firmama.

No, i dok se pozivaju na presudu Suda BiH od 13. jula ove godine, čije je preispitivanje zatraženo, Ministarstvo komunikacije i prometa BiH na čelu sa ministrom Vojinom Mitrovićem istovremeno svjesno „zaboravljaju“ na stav Pravobranilaštva BiH da je „neophodno ponovo provesti postupak javne nabavke navedenih usluga iz razloga pravne sigurnosti“. Napomenimo i to da je Ministarstvo samo zatražilo izjašnjenje Pravobranilaštva. 

Žurnal je iz svojih izvora na uvid dobio izjašnjenje Pravobranilaštva BiH. 

Prema uvidu u Akta.ba, vlasnica širokobriješke firme Centar motor je Mila Ševo, majka biznismena Ivana Ševe čije firme u FBiH godinama posluju pod zaštitom HDZ-a BiH. Prethodni vlasnik ove firme bio je Ivanov brat Milan Ševo. 


Vlasnik Centra za automobilsko inženjerstvo iz Banje Luke jeste Aleksandar Milašinović, koji je ujedno i dekan banjalučkog Mašinskog fakulteta. Mediji već odavno pišu da je zahvaljujući prijateljskim odnosima sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem zajedno sa Prointerom dobio višemilionske poslove stručne institucije koja kontroliše rad stanica za tehnički pregled vozila. 

U Konzorciju s njima još su i Sirius 2010., za koju kažu da je sestrinska firma Prointera, ali i Centar za cestovni promet u kojem je direktor Mirzo Selimić. Podsjetimo da je Selimić i direktor Centra za poslovne studije Kiseljak, firme u kojoj je formalna vlasnica također Mila Ševo. 

Još od momenta raspisivanja konkursa u januaru prošle godine vode se zakulisne radnje kako bi ovi milionski poslovi ostali u rukama dvije firme koje se povezuju sa HDZ-om i SNSD-om, a koje su i bile prvobitni izbor Ministarstva. 

Zurnal.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR