Miletić strancima rekao suštinu cijele priče u BiH

Ustavna, izborna, ekonomska, zdravstvena, obrazovna kriza u koji god problem uđete u BiH, kriminal je u pozadini. Njima nije u interesu da se desi bilo kakva reforma ili bilo šta da se učini pogotovo na putu ka Evropskoj uniji. Jer, oni znaju da bi u tom slučaju izgubili svoju moć, svoje pozicije i da bi vjerovatno završili u zatvoru – kazao je Miletić.

– Preko puta mene u Domu naroda sjedi čovjek koji je počinio 20 krivičnih djela. Ti etno-karteli u BiH nas sve ovdje i građane BiH, oni nas drže zarobljene. Mi smo postali taoci njihovih politika. Ustavna, izborna, ekonomska, zdravstvena, obrazovna kriza u koji god problem uđete u BiH, kriminal je u pozadini. Njima nije u interesu da se desi bilo kakva reforma ili bilo šta da se učini pogotovo na putu ka Evropskoj uniji. Jer, oni znaju da bi u tom slučaju izgubili svoju moć, svoje pozicije i da bi vjerovatno završili u zatvoru – kazao je Miletić.

Miletić je zamolio i prisutne predstavnike međunarodne zajednice da kako je kazao „pojedine nosioce organizovanog kriminala ne pozivaju više na razgovore“.

– Ja vas molim da ih ne pozivate. Molim vas da ih ignorišete. Jer, pravite nama problem da svu tu energiju koju ulažemo kroz komisije i naš rad da ih svedemo na ono mjesto u ravan koja im pripada. Na tim sastancima s međunarodnim predstavnicima samo im se podiže kredibilitet. O rušenju kredibiliteta zemalja koje su im uvele sankcije da i ne govorim. Zamislite da je BiH utopljenik kojem je jedva glava iznad vode. Da bi nam omogućili, a vidite da smo sposobni, evo članovi naše Istražne komisije su to pokazali, da mi to možemo, da imamo hrabrost da im se suprotstavimo, pomozite nam na način da njih 50 kriminalaca u ovoj zemlji sankcionišemo. Vi to možete. Nama više ne treba finansijska, tehnička i ne znam kakva druga pomoć, znači maknite ih mjesec, dva, tri, pola godine, da se mi možemo u ovoj zemlji organizovati da donesemo mjere i pomozite nam da dođemo do daha da im se suprotstavimo – kazao je Miletić

Komentirajući navod iz Izvještaja o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu da je 58 državnih tužitelja podiglo ukupno 172 optužnice, što su tri optužnice godišnje po tužiocu, Miletić je takve rezultate ocijenio katastrofalnim. Predložio je i da se zakonskom regulativom uredi da međunarodni revizori certificiraju tužioce.

– Ne može neko sjediti u Državnom tužiteljstvu, a da nije pet godina podigao nijednu optužnicu. Ovo je toliko aktuelna tema u BiH i kada bi ovdje sjedili i pričali o njihovom kriminalu, pet dana bi ovdje ostali – zaključio je Miletić.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR