Metuzalem koji je kćer uhljebio u BiH diplomatiju izgmizao i p(r)oziva Schmidta

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić pozvao je jučer visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene nacionalnog Izbornog zakona “zbog narušavanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda”.

Ljubić je pozvao Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i upozorio da bi se nastavkom preglasavanja Hrvata kriza mogla produbiti i ugroziti mir u BiH zbog narušavanja ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, prenosi Hina.

“Jedino rješenje koje može osigurati mirnu provedbu slobodnih i poštenih izbora u oktobru 2022. godine te omogućiti nesmetanu provedbu izbornih rezultata i formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima je u tome da visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona BiH nužne za omogućavanje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda”, navedeno je u pismu.

Ljubić je istakao da je Ustavni sud BiH 2016. godine osporio odredbe Izbornog zakona o načinu popunjavanja nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH “a kasnije ih i izbrisao, nakon što ih Parlament BiH nije u roku od šest mjeseci izmijenio”.

Tom presudom je naloženo da se mora osigurati legitimno predstavljanje Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja od drugog naroda. Isto načelo, smatra, mora se odnositi na sve institucije u kojima je unaprijed određen izbor predstavnika konstitutivnih naroda.

Uz posredovanje administracije SAD-a i EU, predstavnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka nisu se nakon višemjesečnih razgovora uspjeli usaglasiti o izmjenama Izbornoga zakona te Ustava BiH.

U međuvremenu, raspisani su Opći izbori u BiH koji će biti održani 2. oktobra, a za koje hrvatska strana tvrdi da nisu zakoniti te da se vlast neće moći uspostaviti zbog izbrisanih odredbi Izbornoga zakona.

Ljubić je u otvorenom pismu upozorio kako je BiH još uvijek podijeljeno društvo i nestabilna država te da je međunacionalno povjerenje između Bošnjaka, Hrvata i Srba na najnižem nivou od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Za takav rasplet najveći problem vidi u pogodovanju “bošnjačkoj unitarističkoj politici dominacije te srpskom separatizmu”, dok su pak, po njemu, najveće žrtve Hrvati koji zagovaraju federalistički pristup, “koji je jedini sukladan Dejtonskom sporazumu”.

Ljubić je upozorio da bi na sljedećim izborima Bošnjaci mogli ponovno preglasati Hrvate i izabrati im člana Predsjedništva, ali i popuniti klub Doma naroda te nakon toga uspostaviti izvršnu vlast bez hrvatskih stranaka za koje glasa najveći broj pripadnika tog naroda. To po njemu predstavlja izravno kršenje mirovnog sporazuma te je pozvao međunarodnu zajednicu na zaustavljanje takvih pokušaja.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR