2037. godine od Mostara do Sarajeva za manje od sat vremena

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine objavilo je poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica tunel Prenj.

Nakon neophodnih priprema i dugo iščekivanja, raspisan je tender za izvođenje radova najsloženijeg i ključnog objekta Koridora 5C, tunela Prenj.

On će se nalaziti između Konjica i Mostara. Njegovom izgradnjom, kako i izgradnjom preostalog dijela autoputa, put od Sarajeva do Mostara trajat će kraće od sat vremena.

Vozači više neće prolaziti kroz Jablanicu.

Tunel Prenj je lociran u centralnom masivu planine Prenj i s dužinom od 10,45 kilometara radit će se o devetom najdužem cestovnom tunelu u Evropi.

Tunel Prenj je generacijski projekat, koji svojom dužinom i kompleksnošću nadmašuje sve do sada izgrađene objekte u regionu, pa i šire.

Realizacijom ovog projekta, Bosna i Hercegovina će imati veliku korist u privrednom i ekonomskom smislu. Početak radova se očekuje u prvoj polovini naredne godine.

Izgradnja kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg, objekta na Koridoru 5C – tunela Prenj trebala bi trajati šest godina, čime bi se kompletirala izgradnja Koridora 5C na teritoriji Federacije BiH.

Slobodna-bosna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR