Marinko Čavara javno priznao da je prekršio Ustav FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je obraćanje za medije u kojemu se većim dijelom pokušavao ‘pravdati’ zbog blokiranja imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH koje godinama čeka u njegovoj ladici.

Čavara je jasno potvrdio da nije problem u njemu već u ‘političkim odnosima’ unutar Federacije BiH te na taj način praktično potvrdio da ovaj proces drži pod blokadom zbog političkih zahtjeva njegove stranke i stranačkog šefa.

‘Pravdao’ se političkim odnosima

Formalno opravdanje pokušao je naći u navodnom nepostojanju parlamentarne većine u Domu naroda FBIH, pa zbog toga navodno nije htio potpisati prijedloge za imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH.

Čavara, naravno, ne može znati kakav bi ishod bio u Domu naroda, ali je činjenica da HDZ i SDA nemaju većinu u tom tijelu poslužila kao svojevrsno ‘pravdanje’ zbog blokade koju provodi.

Potvrdio je da je dobio pismo od visokok predstavnika ne navodeći jasno što se u njemu nalazi. Izjavio je da kako je imenovanje sudaca “problem koji je evidentan već dugo vremena”, no ne smatra da je on krivac za taj problem.

– Nije to do moje volje, stvar je političkih odnosa. Ja sam davno imenovao komisiju pa smo četiri godine čekali u parlamentu. Osnovni razlog zašto nije bilo imenovanja sudaca Ustavnog suda je to što nije bilo dogovora u Federaciji BiH od 2019. godine. Nakon izbora 2018. nije formirana prosta većina koja bi dogovorila ključne probleme u FBiH, onda bi se dešavalo da nemamo većinu u Domu naroda, rekao je.

Kazao je kako će odgovoriti Schmidtu na pismo u kojem će iskazati svoj stav o ovom pitanju.

– Kazat ću da oni koji dolaze izvana puno puta ne razumiju šta se događa u FBiH, komplicirano je i nama, a kamoli njima. Pogotovo jer su bombardirani neistinitim informacijama od pojedinih osoba i medija, izjavio je Čavara.

Schmidtov hitni apel u pismu, Čavara ne doživljava negativno nego kao podršku riješavanju problema u FBiH, istaknuo je on.

– Ja ću vidjeti još danas i sutra na koji način tu potporu možemo očekivati u rješavanju svih problema. Od zemalja Kvinte ćemo dobiti intenzivniju potporu rješavanja problema jer je očito da ova kriza svakim danom sve više eskalira, naveo je.

Uz sve ovo predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara javno je priznao da je prekršio Ustav Federacije Bosne i Hercegovine jer je po Ustavu morao raspustiti Parlament Federacije BiH zbog nedonošenja proračuna u zakonski definiranom vremenskom razdoblju.

Više puta je ponovio da on to nije htio učiniti i sam se proglasio odgovornim za nepoštivanje Ustava Federacije BiH što ima elemente kaznene odgovornosti kojim bi se nadležna Tužiteljstva trebala pozabaviti.

Doveo je to u vezu s američkim sankcijama koje su mu uvedene jer provodi blokadu imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH. U ostatku svog obraćanja komentirao je dnevno-političke odnose i izjave političara u Federaciji BiH.

Ranije optužio Schmidta

Kako smo već ranije pisali, Čavara je kao ‘stanovnik američke crne liste’ nedavno proglasio visokog predstavnika praktično„neprijateljem“ Hrvata.

Čavarin ton u medijskim obraćanjima otišao je toliko daleko da tvrdi da je Schmidt ‘prijeti hrvatskom narodu’ bez obzira na to što su njegove stranačke kolege i visoki dužnosnici Republike Hrvatske poput Andreja Plenkovića i Gorana Grlića Radmana bezbroj puta iskazali podršku radu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Iza ovih oštrih riječi ‘hrabrog’ Čavare ne krije se nikakva Schmidtova mržnja prema hrvatskom narodu već potpuno realna mogućnost da visoki predstavnik Christian Schmidt s funkcije smjeni predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru ili ga možda ukloni s izborne liste HDZ-a BiH. Takvo nešto zapečatilo bi političku karijeru Marinka Čavare, pa je jasan njegov pokušaj ‘sakrivanja’ iza svih Hrvata.

Naime, više nego jasno je u zadnjih nekoliko medijskih istupa visoki predstavnik Christian Schmidt naveo upravo Marinka Čavaru kao glavnu polugu kojom HDZ BiH blokira najvažnije procese u Federaciji.

Između ostalog, Christian Schmidt je upravo njega označio kao glavnu i odgovornu osobu koja ne dopušta popunjavanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH.

Schmidt je u jednom momentu jasno poručio: ‘Šta je sa sucima, postoje ljudi i njih treba i nazvati kad je riječ o ovim temama, a ja ću to i raditi. Predsjednik FBiH će dobiti još jednu šansu da uradi svoj posao, a onda će dobiti dopis od mene – neka se pripremi za takvo nešto’.

Čavara ostao nejasan

Posljednjih dana uzavrela je amosfera oko ove teme, a potpuno je jasno da suci Ustavnog suda FBiH moraju biti imenovani do izbora, inače neće postojati sudsko tijelo koje će moći rješavati eventualne apelacije, žalbe i prigovore u vezi određenih elemenata izbornog procesa.

Mnogi smatraju da upravo to može biti jedan od razloga zbog kojih HDZ BiH i Marinko Čavara ne žele popuniti Ustavni sud FBiH jer bi na takav način dobili još jedan način blokade implementacije izbornih rezultata.

Marinko Čavara se nije jasno izjasnio oko toga hoće li ili neće staviti svoj potpis kako bi odblokirao ovaj proces, ali je ostavio dojam da se to neće dogoditi. U takvom raspletu, moguće je da će konce u svoje ruke uzeti visoki predstavnik Christian Schmidt, a tada ni smjena Marinaka Čavare s mjesta predsjednika Federacije BiH i(li) skidanje s izborne liste HDZ-a BiH nije nemoguć scenarij.

Ipak, ovaj put Marinko Čavara u svom obraćanju nije upućivao nikakve oštre riječi prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu, ali je poručio da su svi prethodni visoki predstavnici donosili odluke ‘protiv Hrvata’, te naveo da bi ih trebalo poništiti.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR