Božo Ljubić odlazi u Jerusalem i biti će ministar za demografiju

Hrvatski narodni sabor (HNS) u narednom periodu pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael što je pitanje koje izaziva brojne kontroverze u svijetu.

Ova inicijativa se najavljuje nakon što je Ambasada Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržalo hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona.

“To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti ko će biti njihovi legitimni predstavnici”, ističe jedan od sagovornika za Hrvatski Medijski Servis.

Kako se navodi, ova inicijativa bi trebala biti upućena na državni nivo.

“Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na potporu koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvrijedljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obaveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog”, istaknuo je izvor HMS-a.

Ukoliko inicijativa ne bude usvojena na državnom nivou, onda će, prema izvorima, HNS samostalno sa svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

“Iako nije riječ o klasičnom priznanju države neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jerusalemom kao glavnim gradom”, navodi se.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR